Türkiye’de kamu harcamaları ve iktisadi büyüme üzerine etkisi - Fikir, Halit (My University, 2010)
İktisadi büyümenin gerçekleştirilmesi hem ekonominin geliştirilmesi hem de toplumsal refahın arttırılması için çok önemlidir. Bu nedenle iktisadi büyümenin yaratılması için devlete büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu tezin amacı da, Türkiye’de kamu harcamalarının iktisadi büyüme üzerine etkilerinin tartışılmasıdır. Bu çerçevede öncelikle iktisadi büyüme kavramı ve büyüme teorileri anlatılmış, daha sonra ise, maliye politikalarının iktisadi büyüme üzerine etkileri tartışılmıştır. Tezin son bölümünde öncelikle, Türkiye’de uygulanan devlet politikaları çerçevesinde kamu harcamalarının ve reel büyümenin gelişimine değinilmiştir. Daha sonra ise, 1950 – 2007 yılları arasında Türkiye’de kamu harcamalarının kişi başına reel büyüme üzerine etkileri VAR modelleri yardımıyla ölçülmeye çalışılmıştır. Model sonuçlarına göre, Türkiye’de kamu harcamalarının iktisadi büyümenin yaratılmasında yeterince etkili olamadığı ve oluşan pozitif etkinin çok düşük olduğu anlaşılmıştır. Çalışma sonuçlarının biraz daha ayrıntılandırılması amacıyla, devlet tarafından gerçekleştirilen eğitim, sağlık ve savunma harcamalarının iktisadi büyüme üzerine etkilerine de bakılmış, ancak büyüme literatürüne göre gerçekleşmesi beklenen olumlu etkinin gerçekleşmediği görülmüştür. Sonuç olarak, Türkiye’de kamu harcamalarının iktisadi büyümenin gerçekleştirilmesi amacına yeterince iyi hizmet edemediği anlaşılmıştır. Bunun en büyük nedeni olarak ise, yapılan kamu harcamalarının hem nicelik hem de nitelik olarak yetersiz düzeylerde kalmasıdır.

Implementation of the economic growth is vital for both development of the economy and for sustaining the social welfare. Therefore the state has an essential role in creating the economic growth. The object of this thesis is to argue the effects of the public expenditure on economic growth. In this context first the concept of economic growth and growth theories are explained then the effects of the fiscal policies on the economic growth have been discussed. In the final chapter of the thesis firstly the development of the public expenditures and real growth in the context of state policies adopted within Turkey has been discussed. Later on the effects of the public expenditures of Turkey during the years 1950-2007 on real growth per capita has been worked out to be measured via VAR models. According to the conclusions coming from the model, it has been understood that the public expenditures in Turkey could not be effective in providing economic growth sufficiently and the positive effect realized was very minor. In order to detail the study conclusions more the expenditures of education, health and defense made by the state were looked for their effects on economic growth however it is seen that the positive effect as to the growing literature was not realized. Consequently it is found that the public expenditures are not helping the aim of economic growth as it should be. The biggest reason fort hat is the public expenditures made are on inadequate levels in quality and in quantity.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Ekonomik Büyüme_Türkiye; Kamu Harcamaları