Bir dış politika nüfuz aracı olarak uluslararası örgütler ve dış yardımların politik ekonomisi: ABD-Çin-Rusya üçgeni - Katıtaş, Gökhan (My University, 2018)
Devletlerin mekansal olarak iç ve dış ayrımının bir sonucu olarak ortaya çıkan dış politika olgusu hayatta kalma, güvenlik, prestij ve nüfuz artırımı, ideolojik yayılma ve jeopolitik menfaatler gibi çeşitli hedeflere sahiptir. Bu hedeflere ulaşma noktasında devletlet uluslararası örgütleri ve dış yardımları bir araç olarak kullanabilmektedirler. Buradan hareketler bu çalışmada uluslararası arenanın önde gelen devletleri olan ABD, Çin ve Rusya’nın uluslararası örgütleri ve dış yardımları kendi stratejik çıkarları çerçvesinde kullanıp kullanmadıkları irdelenmiştir. Karşılaştırmalı analiz, bağıntısal yönteme ve tarihsel inceleme yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmanın Uluslararası örgütler kısmında ABD Uluslararası Para Fonu, Çin-Asya Altyapı Yatırımı Bankası ve Rusya-Avrasya Ekonomik Birliği ikilileri incelenmiş iken, dış yardımlar bölümünde bu üç ülkenin 2010-2015 yılları arasındaki gerçekleştirdikleri dış yardımlardan bölgesel ayrımlar çerçevesinde en çok yararlanan ülkeler ile 2015 yılı itibariyle gayri safi yurt içi hasıla bakımından dünyanın en yoksul on ülkesinin bu yardımlardaki yeri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda ABD’nin karma saikler ile uluslararası örgütleri ve dış yardımları kullandığı, Çin’in ekonomik gerekçeleri ve doğal kaynak rezervleri göz dikkate alarak hareket ettiği ve Rusya’nın politik ve ideolojik olarak uygulamalarını gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Foreing policy phenomennon, which is a result of spatial dichotomy of inside and outside, has various intentions such as survival, security, increase in prestige and influence, ideologic expansion and jeopolitical interests. In order to fullfil these objectives, states are able to use international organizations and foreign aids as a their policy tool. Starting from this point of view, in this thesis, whether USA, China and Russsia, who are leading countries of international arena, use international organizations and foreign aids in the direction of their strategical interest had been scrutinized. Comparative analysis, relational modelity and historical analysis had been determined as research methods of this paper. While in the part of international organizations USA-International Monetary Fund, China Asia Infrastructure Investment Bank and Russia-Eurasian Economic Union binaries had been examined; in the foreign aid section, actualized foreign aids of these three countries between years of 2010 2015 toward countries, who were mots benefiting regionally and were the poorest ten according to gross domestic product in the year of 2015, were investigated. As consequences of these evaluations, these were obtained as data that US had been used them for its complex motivations and interest; China had been used in line with economic and natural resources reasons and Russia had used them within the context of political and ideolojical motives.
Keywords: Amerika Birleşik Devletleri; China; Çin; Dış ilişkiler; Dış Yardımlar International Organizations; Economic assistance; Ekonomik yardıml; Foreign Aids; Foreign relations; International agencies; International economic relations; International organization; International relations; Rusia; Rusya; Uluslararası ekonomik ilişkiler; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası kurumlar; Uluslararası örgüt; Uluslararası Örgütler; United States