Döviz kurlarındaki oynaklığın azaltılmasında opsiyon sözleşmelerinin rolü ve önemi : Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından kullanılması üzerine bir uygulama - Ören, Fatih (My University, 2022)
Bu çalışmada, Türkiye'de döviz piyasalarında gözlemlenen aşırı oynaklık Dolar / TL döviz kuru üzerinden analiz edilerek en uygun oynaklık modeli belirlenmeye çalışılmıştır. Ardından tahmin edilen en başarılı model sonucunda elde edilen varyans serisi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz rezerv miktarı arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Ocak 2017 – Ocak 2022 tarihleri arası dönemde Türkiye'de nominal döviz kurunda gerçekleşen oynaklık ARCH-GARCH ve EGARCH modelleri kullanılarak tahmin edilmiş ve analizler sonucunda EGARCH modelinin daha başarılı sonuç verdiği belirlenmiştir. Analizlerin ikinci aşamasında döviz kurundaki gözlenen oynaklık ile Türk Lirası Uzlaşmalı Vadeli Döviz Satım İhaleleri arasındaki ilişki ekonometrik olarak incelenmiştir. Tahmin sonuçları Türkiye'de döviz kuru oynaklığı ile TCMB döviz rezervi arasında herhangi anlamlı bir ilişki olmadığını göstermektedir.

This study aims forecasting the optimal volatility model for currency market by using Dollar / Turkish Lira data set in Turkey. Following that, we get the variance data set by using proper volatility model of Dollar / Turkish Lira and investigate the relation between USD reserve of Central Bank and exchange rate volatility in case of being any significance. Having said that, this study examines that the volatility of Dollar / Turkish Lira Exchange rate using by ARCH-GARCH and EGARCH methods for the periods between Jan 2017 and Jan 2022. The most proper model is found as EGARCH. Second part of the study, Turkish Settled Foreign Exchange Futures Transactions at the BIST Derivatives Market and volatility of exchange rate are analysed for related period of time and any relation observed between exchange rate volatility and Turkish Settled Foreign Exchange Futures Transactions at the BIST Derivatives Market.
Keywords: Bankacılık; Bankalar ve bankacılık, Merkez; Banks and banking, Central; Econometrics; Ekonometri; Oynaklık Banking; Turkey; Türkiye; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; Volatility