Yara polikliniğine başvuran venöz bacak ülseri - ERTÜRK ŞENGEL, BUKET (My University, 2022)
Amaç: Bu vaka sunumunda Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yara Polikliniğine sağ ayak ve ayak bileğinde yara ve ağrı şikayetiyle başvuran bir hastanın sunulması amaçlanmıştır. Olgu: Anamnezinde 42 yaşında, erkek hastanın yaklaşık 3 aydır sağ ayak ve ayak bileğinde yara ve ağrı şikâyeti olduğu tespit edilmiştir. Özgeçmişinde 11 yıl önce derin ven trombozu (DVT) olan hastanın bilinen ek bir hastalığı bulunmamaktaydı. Kullandığı herhangi bir ilaç öyküsü bulunmayan hastanın 20 paket/yıl sigara kullanımı öyküsü bulunmaktaydı. Hastanın vitalleri değerlendirildiğinde, ateş: 36,5°C, nabız:86/ritmik, kan basıncı: 128/75 mmHg olarak saptanmıştır. Hastanın fizik muayenesinde sistem sorgusunda herhangi bir patoloji saptanmamış olup, periferik nabzılar bilateral pozitif ve Homans bulgusu şüpheli pozitif olarak tespit edilmiştir. Hastanın yapılan tetkiklerinde HbA1c: %5.4, açlık kan glukozu:86 mg/dl, Hgb:16.3 g/dl olarak saptanmıştır. Ayrıca yara yerinden alınan kültürde helcococcus kunzii (gram pozitif anaerop), dermabacter hominis ve difteroidler üremesi bulunmuştur. Ardından sağ ayak ve ayak bileği kontrastlı MR ile değerlendirilen hastada osteomiyelit gözlenmemiştir. Bilateral alt ekstremize venöz Doppler USG’sinde “sol yüzeyel femoral vende kronik DVT, sağ ve sol popliteal vende DVT sekeli ve kısmi rekanalize DVT” tespit edilmiştir. Hastaya, sigara bırakma polikliniğine yönlendirilerek, sigara bırakma tedavisi başlanmıştır. Ayrıca yara bakım eğitimi verilmiştir. Hastanın yara dokusuna otolitik debridman uygulanmıştır. Yara kültüründeki üremesi nedeniyle hastaya amoksisilin/klavulanik asit 1000 mg 2x1 ve metronidazol 3x500 mg tedavisi başlanmıştır. Saptanan kronik DVT için hastaya 10 gün DMAH 6000 ü 1x1 ve ardından ASA 100 mg 1x1, varis çorabı, mikronize saflaştırılmış flebotonik flavonoid fraksiyonu 2x1 tedavisi başlanmıştır. Bu tedaviler ile hastaya haftalık yara polikliniği kontrolü önerilmiştir. Hastanın takipleri esnasında debridman sonrası yarada iyileşme amacıyla epidermal büyüme faktörü içeren krem tedavisi başlanmış ve haftalık poliklinik kontrolü önerilmiştir. Hastanın 2 aylık tedavi süreci sonunda yaralarında belirgin iyileşme gözlenmiştir. Sonuç: Yara bakımında sağlık hizmetinin multidisipliner yaklaşım ile sunulması iyileşme sürecine önemli katkı sağlamaktadır.
Keywords: Multidipliner Yaklaşım; Venöz Ülser Yarası; Yara Bakımı