Es-Seyyid eş-Şerif el-Cürcani'nin <<el-Misbah fi şerh el-Miftah>> adlı eserinin tahkik ve tahlili (edisyon kritik) - Çelik, Yüksel (My University, 2009)
Bu tez “es-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcânî’nin «el-Misbâh Fî Şerh el-Miftâh» Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili (Edisyon Kritik)” adını taşımaktadır. es-Seyyid eş-Şerîf el-Cürcânî (ö:816/ 1413) İslam düşünce tarihinde hicrî sekizinci Milâdî ondördüncü yüzyılda yaşamış meşhur bir bilim adamıdır. Bu çalışma es-Seyyid eş-Şerîf’in , es-Sekkâkî’nin (ö:626/ 1229) “Miftâhu’l-Ulûm” adlı eserinin belâgatla ilgili üçüncü kısmına ”el-Misbâh Fî Şerh el- Miftâh” ismiyle yazmış olduğu şerhinin tahkik ve tahlilini (Edisyon Kritik) ele almaktadır. Tezin Birinci Bölümünde el-Cürcânî’nin hayatı, eserleri, seyahatleri tartışmaları, görüşleri ve Arap Dili ve Edebiyatındaki yeri ele alınmaktadır. İkinci Bölümde ise el-Cürcânî’nin tahkike konu olan şerhi el-Misbâh’ın Türkçe olarak tahkik ve tahlili (Edisyon Kritik) ele alınmıştır. Üçüncü Bölümde de el-Misbâh’ın Arapça olarak tahkik ve tahlili yapılmıştır. Tez bibliyografya ve sonuçla son bulmaktadır.

This thesis is entitled “Critical Edition of as-Sayyid Sharîf al-Jurjânî’s work ‘al-Misbâh fî Sharh al-Miftâh’ ” . as-Sayyid as-Sharîf al-Jurjânî (d.816/ 1413) is a well known scholar of Islamic sciences who lived in the eight century after the Hijra, forteenth century AD. This study is a critical edition of al-Jurjânî’s work entitled al-Misbâh fî Sharh al-Miftâh which is a commentary on the third section of Sakkâkî’s (d.626/ 1229) work Miftâhu’l-‘Ulûm in the science of Rhetoric. The first chapter of the thesis is dedicated to al-Jurjânî’s life, his works, his journeys, his debates, his views and his place in Arabic language and literature. The second chapter consists of a critical edition of al-Jurjânî’s above mentioned work translated into Turkish. The third chapter is a ciritical edition of the same work in Arabic. The thesis is completed with a bibliography and a conclusion. Key words: al-Jurjânî, al-Misbâh, Miftâhu’l-‘Ulûm, Rhetoric, as-Sakkâkî
Keywords: Arap Dili