İlköğretim okullarında Almanca’nın yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitaplarında dinlenme yoluyla öğretme amacıyla verilen hikayeler üzerine bir çalışma - Küce, Canan Kefeli (My University, 2008)
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ALMANCA’ NIN YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN DERS KİTAPLARINDA DİNLEME YOLUYLA ÖĞRETME AMACIYLA VERİLEN HİKÂYELER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bu araştırmada erken yaşta yabancı dil Almanca eğitim ve öğretiminde kullanılan Almanca kitaplar evreninden “Tamburin” ve “Wer? Wie? Was? Mega 1” kitaplarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu kitapların Türkiye’ de ve birçok ülkede ilköğretim okullarında Almanca öğretiminde kullanılması örneklem olarak seçilmelerinde belirleyici olmuştur. Araştırma çerçevesinde kitaplar, biçim ve içeriğe özgü özellikleri ile kullanılan teknik ve yöntemler açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle çocukları motive ederek derse katılımlarını sağlayacak, düşünme ve hayal güçleri ile dinleme – anlama becerilerini geliştirecek hikâyeler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Seçilen dinleme yoluyla öğrenmeye yönelik hikâye örnekleri biçim, bağlam, içerik ve uygulama yöntemleri açısından derinliğine analiz edilmeye çalışılmıştır. Tarama yoluyla gerçekleştirilen araştırmada incelenen metinlerin çocukların ilgisini çekme ve dinleme – anlama becerilerine katkıda bulunma açısından değerlendirilerek Almanca eğitimi veren öğretmenlere bu tür hikâyelerin kullanımı açısından yardımcı olması hedeflenmiştir. Sonuç olarak konuların çocuklara, aile, okul, arkadaş çevrelerinde günlük yaşamda yeme-içme, giyinme, iletişim kurma, oynama gibi bağlamlardaki hikâyelerle dinleme-okuma çalışmaları, hareketli oyunlar, piyesler, diyaloglar, şiirler, şarkılar ve resimler aracılığıyla aktarıldığı belirlenmiştir. Öğrenci odaklı bu kitaplar bütün duyulara yönelik bireysel, eşli ya da grup halinde etkinlikler yoluyla işitsel, görsel ve kinestetik yapıdaki her türlü öğrenme tipindeki çocuğa hitap etmektedir. Kitapların genelinde tek bir yönteme bağlı kalınmamaktadır. Özellikle yapılandırıcı yöntem doğrultusunda hareket edilmekle birlikte, çocukların öğrenmesine uygun özellikle eylem odaklı, iletişimsel-etkileşimsel, doğal, işitsel-görsel yöntemlerin öğrenci profiline uygun özelliklerinden yararlanılmaktadır. Yapılan etkinlikler öğretimde yararlanılan “Oyun Terapisi” ve “TPR=Tüm Fiziksel Katılım” tekniklerinin prensiplerine de uygundur. Anahtar Sözcükler: 1-Tamburin 2-Wer? Wie? Was? Mega 1 3-Erken Yaşta Yabancı Dil Öğretimi 4-Yabancı Dil Öğrenimi 5-Yabancı Dil Öğreniminde Hikâyeler

A STUDY OF STORIES PROVIDED IN THE EDUCATION BOOKS FOR FOREIGN LANGUAGE IN THE PRIMARY SCHOOLS This is a study of the stories in the didactic materials “Tamburin” and “Wer? Wie? Was? Mega 1”. The choise of the books relies on the fact that they both are two of the most used materials for teaching German in the primary schools in Turkey as well as in other countries. The work includes the study of the books comparatively in regard to their conception, design, structure and contents and also in regard to the didactic models proposed to use in this materials. The main subjects focused on are the stories that generate the motivation and interest of the children. They also improve the listening-understanding skills and the foreign language grade as well as the general capacity of thinking and of the general development of the children. The aim of this research work is to try to analyse the stories in regard to their structure, conception and context as well as the followed models, in order to be helpful for the teachers to use such stories while teaching German. The results that can be gained at the conclusion of the study are as it follows: Both books contain similar topics such as family, school, friends and friendship. Activities within the captures are patterned and drilled involved in listening-reading drills, physical activities such as playing games, play roles, dialogs, saying, listening and completing poems, songs and acting on pictures. These student-oriented books are available for all kinds of students that tend to learn auditively, visually or kinæstetically. The lingua didactic model used in the books depends on all of the methodological principles of the constuctivist and activity-oriented models. The activities are also in accordance with the game-therapie which is based on training through game-activities and the TPR=Total Physical Response which relies on learning by responding to commands that require physical movement. The activities require acting single, in pair or in groups. Key Words: 1-Tamburin 2-Wer? Wie? Was? Mega 1 3-Foreign language education at an early age 4-Foreign study of language 5-Stories in the foreign education
Keywords: Alman Dili; İlköğretim_Öğrenim ve Öğretim; Yabancı Dil