PV Panel Sıcaklığı Üzerinde Etkili Olan Atmosferik Parametrelerin Araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Enerji kaynakları çok sınırlı. Diğer taraftan, fosil yakıtlar kirletici emisyonlara neden olmakta ve fosil yakıtların olumsuzetkileri gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle, fosil yakıtların artan olumsuz etkileri doğal çevreyi tehdit etmektedir. Şu bir gerçektir ki, sürdürülebilirlik, enerji kaynakları yenilenebilir olduğunda sağlanabilmektedir. Bir başka deyişle, sürdürülebilir bir yaşam için, yenilenebilir enerjinin kullanılması kaçınılmaz bir olgudur.Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın en pratik yollarından birisi ise, PV (fotovoltaik) panellerin kullanımıdır. Güneş enerjisinden elektrik üreten bu panellerin sıcaklığı, elektrik üretimi yaparken yükselmektedir. Bu problemin çözümü, PV panellerin verimli kullanımı için çok önemlidir. Artan sıcaklık probleminin çözümü için ilk adım ise, panel sıcaklığı üzerinde etkili olan atmosferik parametrelerin belirlenmesidir. Bu çalışmada, değişik iklimsel koşullar altında, PV panel sıcaklığının nasıl değiştiği araştırılmıştır. Bu amaçla, bir PV sistem dizayn edilmiş ve PV panel sıcaklığının ölçülmesi için, bir sıcaklık sensörü PV panelin merkezine yerleştirilmiştir. Çalışma farklı iklim koşullarına sahip günlerde yürütülmüş olup, atmosferik parametreler ölçülmüştür. Diğer taraftan, elde edilen veriler, bu konuda yapılmış diğer çalışmaların verileri ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, güneş radyasyonu, hava sıcaklığı ve rüzgar hızının panel sıcaklığı üzerinde çok etkili faktörler olduğunu göstermektedir. Özellikle, rüzgar hızı PV panel sıcaklığının belirlenmesinde mutlaka hesaba katılmalıdır.

Energy sources are very limited. On the other hand, fossil fuels cause polluting emissions and their negative effects are increasing day by day. Therefore, increased negative effects of fossil fuels threatened the natural environment. It is reality that sustainability is possible when energy sources are renewable. In other words, usage of renewable energy sources is inevitable fact for a sustainable life. One of themostpracticalways ofgained renewableenergy is usageof PV (photovoltaic) panels. The temperature of these panels which produce electricity from solar energy increases during electricity production. Solving of this problem is veryimportantforefficientusage ofthePV panels. First step of solving of increasedtemperature problem is determinetoeffectiveatmosphericparameters onthePV panel temperature. Inthisstudy, the PV panel temperaturewasinvestigated underdifferentclimaticconditions. Forthispurpose a PV systemwasdesigned and a temperature sensor was placed on the center of the panel formeasure of PV panel temperature. Studywas conductedon severaldayswhich had different climatic conditions and atmospheric parameters were measured. On the othe rhand, results were compared with other studies about this issue. Results showt hat solarirridation, ambient temperature and winds peedar every effective factors on the PV panel temperature. Particularly, wind speed should be consider for determine of the PV panel temperature.
Investigation of Atmospheric Parameters Affecting PV Panel Temperature