FeTeMM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) etkinliklerinin 48-72 aylık okul öncesi çocuklarının bilimsel süreç ve problem çözme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi - Bal, Emrah (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) etkinliklerinin okul öncesi dönem 48-72 aylık okul öncesi çocukların bilimsel süreç ve problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Ön test-Son test kontrol gruplu deneme modelinin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunda 2017-2018 öğretim yılında Adıyaman ilinde bulunan Zübeyde Hanım Anaokulunun anasınıfına devam eden 17’si deney, 20’si kontrol grubunda olmak üzere 37 çocuk yer almıştır. Veriler Turan (2012) tarafından hazırlanan Bilimsel Süreç Beceri Ölçeği ve Oğuz, Köksal Akyol (2015) tarafından hazırlanan Problem Çözme Becerisi Ölçeği ile toplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının kendi içlerinde ön-test/ son-test puan ortalamalarının karşılaştırılmasında Wilcoxon testi, gruplar arasındaki başarı farklılıklarının tespitinde ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmada FeTeMM etkinliklerinin öğrencilerin bu alanlarla ilgili bilimsel süreç ve problem çözme becerilerini geliştirdiği sonucuna varılmıştır.

The purpose of this study is to examine the effects of STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematic) activities on 48-72 months pre-school students’ scientific processing and problem solving skills.The study in which an experimental pre-test post-test model with control group was used the experimental group is composed of a total of 37 children, attending Zübeyde Hanım Pre-school in Adıyaman in 2017-2018 education year, 17 being in the experimental group, 20 being in the control group.Data was collected with “Pre-school Scientific Processing Skills Scale” which was developed by Tuaran (2012) and “Problem-Solving Skills Scale” which was developed Oğuz, Köksal Akyol (2015). In the in-group comparison of pre-test and post-test score means of experimental and control groups Wilcoxon test was used and to find outdifferences between groups Mann-Whitney U test was used.In the research it was concluded that STEM activities developed the students’ science process and problem solving skills in these area.
Keywords: Bilim; Bilimsel Süreç Becerisi; Early childhood education--Activity programs; Early childhood education--Problems, exercises, etc; Erken çocukluk eğitimi; Faaliyet programları; FeTeMM; Okul Öncesi Eğitim; Öğrenim ve öğretim (Erken çocukluk); Preschool children; Problem Çözme Becerisi Preschool Education; Problem Solving Skills; Problemler, alıştırmalar, vb; Science; Science Process Skills; STEM; Study and teaching (Early childhood)