Aile planlaması yöntemi olarak eşleri Koitus Interruptus (geri çekme) uygulayan kadınların cinsel fonksiyonları ve danışmanlık gereksinimlerinin belirlenmesi - Özara Koç, Duygu (My University, 2009)
AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ OLARAK EŞLERİ KOİTUS İNTERRUPTUS (GERİ ÇEKME) UYGULAYAN KADINLARIN CİNSEL FONKSİYONLARI ve DANIŞMANLIK GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ

Aile planlaması yöntemi olarak eşleri koitus interruptus (geri çekme) uygulayan kadınların cinsel fonksiyonları ve danışmanlık gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma 1 Eylül-30 Kasım 2008 tarihleri arasında İstanbul ili Kartal ilçesi Yeşilkart bürosunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini; Yeşilkart bürosuna başvuran kadınlardan eşleri geri çekme uygulayan en az ilkokul mezunu, ve çalışmaya katılmayı kabul eden 15-49 yaş arası 91(doksan bir) kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından literatür desteği ile geliştirilen 40 (kırk) sorudan oluşan anket formu ile Steven A. Kaplan ve arkadaşları tarafından geliştirilen, 9(dokuz) soruluk Kadın Cinsel Fonksiyon Sorgulama İndeksi (Index of Female Sexual Function-IFSF) kullanılmıştır. Anket formu ve ölçek, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Verilerin analizinde Mann Whitney U testi ve Spearman Korelasyonu kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki kadınların yaş ortalamasının 32.37, % 60.4’ ünün ilkokul düzeyinde olduğu ve % 83.5’inin herhangi bir işte çalışmadığı saptanmıştır. Kadınların cinsellikleri sorgulandığında, cinsel yaşantıdan aldıkları doyumu % 56.0 ile orta/ az olarak değerlendirdikleri saptanmıştır. % 65.9 oranında kadının geri çekme yöntemini “sağlıklı ve kolay olduğunu” düşündüğü için tercih ettiği saptanmıştır. Kadınların cinsel fonksiyonlarını belirleyen IFSF puan dağılımları incelendiğinde % 26.4 oranında kadının 30’un altında puan aldığı ve IFSF puan ortalamalarının 34.04 olduğu belirlenmiştir. Cinsel yaşantıdan alınan doyum ile eğitim karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). Cinsel ilişki sıklığı ve geri çekme kullanırken cinsel yaşantıdan alınan doyum ile IFSF puanı karşılaştırıldığında her iki değişkenle IFSF puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0.001-p<0.001). Kadınların geri çekme kullanırken gebelikten endişe etme durumları ile IFSF puanları karşılaştırıldığında geri çekme kullanırken gebe kalmaktan endişe etmeyenlerin IFSF puanı istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Çalışmamız sonucunda, cinsel yaşama ilişkin memnuniyet ve ölçek puanları nedeniyle geri çekme uygulayan kadın ve eşlerinin cinsellik ve aile planlamasına ilişkin danışmanlık alması gerektiği düşünülmüştür. Planlaması, Geri Çekme, Cinsellik. AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ OLARAK EŞLERİ KOİTUS İNTERRUPTUS (GERİ ÇEKME) UYGULAYAN KADINLARIN CİNSEL FONKSİYONLARI ve DANIŞMANLIK GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ SUMMARY WOMEN’S PARTNERS USING KOITUS INTERRUPTUS (WITHDRAWAL) AS A METHOD OF FAMILY PLANNING, SEXUAL FUNCTION AND CONSULTANCY REQUIREMENTS. This descriptive study was carried out to determine the sexual function and consultancy requirements of reproductive-age women partners withdraw as a method of family planning. This study was conducted between September 01, 2008-November 30, 2008 at the Greencard’s Clinic in Kartal, Istanbul. The sampling comprised of 91 (ninety one) women as partners withdraw and adopted to participate the study and graduated from at least primary school. In collection of data questionnaire, developed by researcher supported the literature, consisting of 40 (forty) questions with the IFSF (Index of Female Sexual Function) [reformed by Steven Kaplan and his collegues] 9 (nine) questions were used. Researcher administered the questionnaire and the scale by face to face method with participants. In the analysis of the data Mann Whitney U test and Spearman Correlation were used. Participants were in the mean age of 32.37, more than half of women 60.4 % were found to be primary school level and 83.5 % of them had no occupation. Women’s satisfaction from their sexual life was medium/ low with 56.0 % as they were found. 65.9 % of women were found to be prefered withdrawal method for ‘It’s healthy and easy’ they had thought. IFSF scores, determining sexual function of women, were examined and it was found that 26.4 % of women’s scores were below 30 (cut off score) points and the average score of IFSF was determined to be 34.04. Comparing sexual life satisfaction and education there were found statistically significant relationship (p<0.05). Frequency of sexual intercourse and sexual life satisfaction while using withdrawal were compared with IFSF score and there were found statistically significant relationship between IFSF score and both variables (p=0.001-p<0.001). Women’s fear of pregnancy status while using withdrawal were compared with IFSF scores and it was found that women’s, not worried about pregnancy while using withdrawal, IFSF scores were statistically significantly higher (p<0.005). As a result of research, it has been thought that women and their partners to be required to receive training about sexuality and family planning because of their sexual life satisfaction and scale scores. Family Planning, Withdrawal, Sexuality.
Keywords: Aile Planlaması; Cinsellik, Kadınlarda; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Tıp