Körfez krizi’ nden günümüze Türkiye- Ortadoğu ilişkilerinin Arapların turizm tercihine etkisi ve Türk turizmi - Zavalsız, Yusuf Sinan (My University, 2001)
Bu ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde turizmin tanımı, çeşitleri, tarihsel gelişimi ve turizm-sosyoloji arasındaki ilişkiye değindim. İkinci bölümde, asıl konumuz olan Körfez Krizi ve Arap Turistler Üzerindeki Etkisine geçmeden önce, Türk turizm endüstrisinin sorunları ve turizmin Türkiye ekonomisindeki yeri hakkında özlü bilgiler vermeye çalıştım. Bundan sonraki bölümde Ortadoğu'nun coğrafi konumu ile Körfez Krizi'nden hem önce hem de sonra olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri arasındaki politik ilişkilere yer verilmiştir. Son bölümde ise, Körfez Krizi'nden ve Körfez Krizi'nin, 1984 yılından bu yana Ortadoğu'dan Türkiye'ye gelen Arap turistler üzerindeki etkisinden bahsedilmiştir. Bu çalışmada belgelerden, gazetelerden, istatistiklerden ve anketlerden faydalanılmıştır. Ayrıca, (TURSAB) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin ve Turizm Bakanlığı'nın dergi ve yayınlarıyla internet sitesi gözden geçirilmiştir. Bütün bunların ardından, sonuç bölümünde yorumumu özetleyici bir tarzda belirttim. Tezim 136 sayfa ve 420 dipnottan oluşmaktadır. Ayrıca bu tez için 156 eser incelenmiştir.

This master thesis has four main part. At first part I have brought up summary knowledges about definition, kinds, historical development of tourism and the connection between tourism and sociology. At the second part, before the our main subject, The Gulf Crisis and its effects on Arab tourists I have tried to give pithy knowledges about the problems of tourism on Turk industry and the place of tourism in Turkey's economy. After that it has been placed geographical position of Middle East and politic connections between Turkey and Middle East countries before and after The Gulf Crisis. Also at the last part it has been talked about The Gulf Crisis and its effects on Arab tourists who had come from Middle East to Turkey since 1984. At that work it has been profited by documents, newspapers, statistics, inquiries. Also it has been looked over Tursab's and Tourism Ministry's magazines, publications and internet sites. After all that I have written my comment as a summary at the conclusion part. The thesis has 136 pages and 420 footnotes. For this thesis 156 written works have been examined carefully.
Keywords: Arap Ülkeleri Dış Ilişkiler Türkiye; Körfez savaşı, 1991_Ekonomik yönler; Ortadoğu; TURİZM-TÜRKİYE