Türkiye’de yaşanan finansal krizlerin borsa istanbul’da işlem gören şirketlerin mali performansı üzerindeki etkilerinin veri zarflama analizi yoluyla belirlenmesi - Kuşkonmaz, Serhat (My University, 2014)
Finansal krizler, beklenmedik bir dönemde ortaya çıkarak büyüklüğüne göre ekonomiyi kısmen veya tamamen etkisi altına alabilen ve neredeyse ekonomideki tüm aktörler üzerinde kalıcı yönde ciddi tahribatlara neden olabilen süreçlerdir. 1980 sonrasında finansal piyasalarda yaşanan serbestleşme ve hızlanan sermaye hareketleri, Türkiye’nin dış şoklara karşı kırılgan hale gelmesinde önemli etken olmuştur. 1990 yılından günümüze kadar geçen sürede, Türkiye dört farklı krizle yüzleşmiş ve ekonomideki hem mali hem de reel kesim önemli ölçüde etkilenmiştir. Türkiye gibi her 10 yıllık dönem içinde krizle yüzleşen ülkelerde faaliyet gösteren firmaların, etkinliklerini koruyabilmesi için kriz ve risk yönetimini başarılı bir şekilde yürütmesinin gerekliliği kaçınılmaz olmuştur. Özellikle kriz dönemlerinde bu süreci iyi yöneten firmalar, krizin olumsuz etkilerini minimize ederek süreci atlatırken ekonomideki aktivitenin canlanmasıyla birlikte verimlilik seviyelerini de arttırabileceklerdir.

Financial crises are described as time periods during which an economy is partially or wholly influenced, depending on the magnitude of the crisis. Such crises can cause permanent destruction on almost all actors in the economy, and may arise unexpectedly. Liberalization in the financial markets and the accelerated capital movement after the 1980’s is the significant factor, which caused Turkey to become sensitive to external shocks. Turkey has confronted four different crises since 1990 and both financial and real sector have been affected to a considerable extent. The requirement of a proper crisis and risk management has become unavoidable to sustain efficiency for companies that operate in countries such as Turkey, which face crises within every decennium. The companies which successfully manage this period, especially during times of crisis, will not only be able to increase the efficiency with the recovery in the economy but also will decrease the duration of the crisis by minimizing its negative effects.
Keywords: Borsa İstanbul; Ekonomik krizler; Finans; Krizler; Türkiye