Türk iş hukukunda belirli süreli iş sözleşmesi - Açıkel, İpek (My University, 2019)
İşçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinin genel olarak belirsiz süreli olduğu,belirli süreli iş sözleşmelerinin ise istisnai olarak düzenlendiği görülmektedir. İstisnaitürdeki bu sözleşmelerin hukuksal zemindeki kabulü ise objektif bir takım haklınedenlere bağlanmıştır. Kurulması, muhtevası ve sona ermesi bakımından farklıhukuksal sonuçlar doğuran belirli süreli iş sözleşmeleri bir yandan taraflara esnekliksağlarken, diğer yandan kanun koyucular tarafından kötüye kullanılmalarına karşıçerçeve altına alınmıştır. Zira belirli süreli iş sözleşmelerinin en önemli özelliği,belirlenen süre sonunda sözleşmenin sona ermesidir. Bu durum, belirlenen süre boyuncaiş sözleşmesinin devamını güvence altına alsa da özellikle iş güvencesinin bulunduğusistemlerde iş sözleşmesinin devamının süresiz olarak güvence altına alınmasınıengeller. Özellikle iş güvencesi hükümlerinden kaçınmak isteyen işverenlerin belirlisüreli iş sözleşmelerine yönelmesi, hukuksal zeminde belirli süreli iş sözleşmelerininsınırlandırılması ihtiyacını doğurmuştur. Belirli süreli iş sözleşmelerini ele aldığımız buçalışmamızda tamamen 4857 sayılı İş Kanunu’nda somut olarak düzenlenen belirlisüreli iş sözleşmeleri, yasal dayanak, yargı kararları ve öğreti görüşleri çerçevesinde elealınmıştır.

It is seen that the employment contract between the employee and the employer isgenerally employment contract of indefinite duration and the fixed-term employmentcontracts are arranged as exceptional. The adoption of these exceptional types ofcontracts on the legal basis is subject to an objective justification. Fixed-termemployment contracts, which have different legal consequences in terms of theirestablishment, content and termination, provide flexibility to the counterparties on theone hand and are secured against abuse by law makers. This is because the mostimportant feature of fixed-term employment contracts is the termination of the contractat the end of the specified period. Although this guarantees the continuation of theemployment contract for the specified period, it prevents the continuation of theemployment contract indefinitely, especially in systems with employment security. Inparticular, employers who want to avoid the provisions of employment security have toturn to fixed-term employment contracts, which necessitates the restriction of fixedtermemployment contracts on legal basis. In this study, in which we deal with fixedtermemployment contracts, fixed-term employment contracts, which are fullyconcretized in the Labor Law No. 4857, are regarded within the framework of legalbasis, judicial decisions and doctrine views.
Keywords: Belirli süreli iş sözleşmesi; belirsiz süreli işsözleşmeleri; business law; Çalışma ekonomisi; employment contractof indefinite duration; iş hukuku; İş hukuku; Labor economics; Labor laws and legislation; objective justification; objektif haklı nedenler The fixed-term employment contracts; Turkey; Türkiye