Kaldirik (Trachystemon Orientalis) bitkisindeki ağır metallerin tayini - Özdemir, Emirhan (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Bu çalışmada Düzce ilinin Kaynaşlı ve Gümşova bölgelerinden 2018 yılında toplanan ve hem tamamlayıcı tıp amaçlı hem de gıda olarak tüketilen Trachystemon orientalis (L.) G. Don (Boraginaceae) bitkisi içerisindeki ağır metal konsantrasyonlarını tayin ederek sonuçlar doğrultusunda bilgilendirme yapmayı hedeflemekteyiz.Gereç ve Yöntem: İlkbahar mevsiminde toplanıp uygun koşullarda kurutularak saklanan bitkinin yaprakları yaş yakma ve mikrodalga bozundurma yöntemleri ile çözündürülmüştür. Bitki numunelerinde demir, çinko, bakır, kurşun, kadmiyum ve krom metallerinin tayini alevli atomik absorbsiyon spektrofotometresi(FAAS) ve indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrofotometresi (ICP-OES) kullanarak yapılmıştır.Bulgular: Çözünüşleştirilmiş bitki numunelerindeki demir, çinko, bakır ve krom metalleri konsantrasyonları bitkiler için kabul edilebilir seviyeler içinde bulunmuştur. Ancak kurşun ve kadmiyum konsantrasyon açısından toksik düzeyde bir birikimden bahsedebilir.Sonuçlar: Yaş yakma ve mikrodalga bozundurma yöntemleri ile çözünürleştirilen numunelerdeki metal konsantrasyonları için iki spektrofotometrik yöntem kullanılarak elde edilen sonuçların % 95 ve % 90 güven aralığında t-testi uygulanarak karşılaştırılması yapılmıştır.

SUMMARYObjective: In this study, we aim to indicate the results of heavy metal concentrations in Trachystemon orientalis (L.) G. Don (Boraginaceae) plant which are collected from two different regions and consumed both as complementary medicine and food in Düzce Kaynaşlı and Gümüşova.Material and Methods: Plant leaves sample which are collected in spring season kept under suitable conditions and prepared by wet digestion and microwave digestion. Plant samples was analyzed by flame atomic absorption spectrophotometer (FAAS) and inductively coupled plasma optical emission spectrophotometer (ICP-OES) to indicate heavy metals which are iron, zinc, copper, lead, cadmium and chromium.Results: The concentrations of iron, zinc, copper and chromium metals in the dissolved plant samples were within acceptable levels for the plants. However, lead and cadmium concentration in terms of toxic accumulation can be avoided.Conclusions: The results obtained by using two spectrophotometric methods for the metal concentrations in samples dissolved by wet digestion and microwave decomposition methods were compared by applying t-test between 90% and 95% confidence interval.
Keywords: Ağır metal; Ağır metaller; Atomic absorption spectrophotometer; Atomik absorbsiyon spektrofotometresi; Chemistry, Analytic; Heavy metal; Heavy metals; Inductively coupled plasma optical emission spectrophotometer; İndüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektrofotometresi Trachystemon orientalis; Kaldirik bitkisi; Kaldirik plant; Kimya, Analitik; Trachystemon orientalis