Küresel ekonomik kriz ve işsizlikle mücadele programları: kısa çalışma ödeneği - Arslanoğlu, Asalettin (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı 2009 yılında yaşanmış olan küresel ekonomik kriz ile mücadele politikalarını ele almaktır. Bu bağlamda kriz ile mücadelede başarılı olmuş ülke deneyimleri ile Türkiye deneyiminin birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kapitalizm, sistem olarak kriz üretmektedir. Yüzlerce yıllık tarihinde büyüklü küçüklü krizler yaşamakta ama krizlerden beslenerek, krizlerden güç alarak yoluna devam etmektedir. Son yıllarda değişen ise krizlerin yaşanma sıklığıdır. 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz öncelikle merkez ülkelerde başlamış, daha sonra çevre ülkeleri de etkisi altına almıştır. Yaşanan kriz, gelişmiş ülkelerde de bir dizi reformun uygulamaya konulması, ekonomilerinde köklü dönüşümlerin gerçekleştirilmesi sonucunu doğurmuştur. Şirket ve banka kurtarmalar, bütçeden kaynak aktarma gibi kurtarma ve teşvik politikaları her ne kadar liberalizasyon dönemi politikalarına aykırı olsa da başta ABD olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede uygulanmak zorunda kalınmıştır. Türkiye de ise on yıl önce yaşanmış olan kriz döneminde özellikle finans sektörüne yönelik olarak alınmış önlemler, uygulanmış politikalar sayesinde finans sektöründe sorun yaşanması önlenmiştir. Bu defa kriz pazar ülkelerdeki talep daralmasına bağlı olarak reel sektörü etkilemiş, hükümet de krizle mücadele politikalarını bu yönde geliştirmiştir. Alınmış olan önlemler ve krizle mücadele politikaları içerisinde en dikkate değer olanı ‘kısa çalışma ödeneği’dir. Bu süreçte İşsizlik Sigortası Fonu üzerinden reel sektöre aktarılmış olan kısa çalışma ödeneği, 2009 yılında hem yararlanan kişi, hem toplam miktar açısından o kadar belirgin şekilde artmıştır ki krizle mücadele politikaları açısından, işsizlikle mücadele açısından incelenmeye değer bulunmuş, Türkiye örneğinde kısa çalışma ödeneğinin, krizle mücadele politikaları içerisinde en başarılı politika olduğu tespit edilmiştir. Kapitalizm, Global Kriz, Kısa Çalışma Ödeneği

This thesis scrutinizes the policies adapted to struggle against the global financial crisis of 2009. In this context the experiences of those countries which were successful in the struggle against the crisis and the Turkish experience are reviewed together. As a system, capitalism produces crisis. In its centuries old history it experienced numerous crises but capitalism, which is fueled and strengthened by these crises, keep proceeding on its way. What has changed in recent years is the frequency of these crises. The financial crisis of 2009 has begun in the core countries and penetrated in the peripheral countries. The crisis has lead new reforms and radical transformations of the economies in the developed countries. Even though they are contrary to the policies of liberalization period, policies of recovery and encouragement like firm and bank recoveries and fund transfers from public budget were have to be exercised in many developed countries like USA. In Turkey the financial sector did not experience problems thanks to the measures which were taken especially in the financial sector during the crisis experienced ten years ago. This time the crisis hit the Turkish real sector hard due to the shrinking of demand in the countries being markets for Turkish exports, and the government introduced specific policies to solve this problem. The most significant of the measures taken against the crisis was “subsidy for short employment”. Via the subsidy for short employment the real sector was funded by the Unemployment Security Fund. In 2009 the total amount of the subsidy and the number of those who benefited from it had severely increased. Therefore the subsidy was taken worth to investigate as a policy of struggle against the crisis and unemployment; and as a conclusion it was identified as the most successful policy to struggle against the crisis. Key Words: Capitalism, Global Crisis, Subsidy for Short Employment
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Ekonomik Kriz; Endüstriyel İlişkiler; İşsizlik