Hanefilerde ‘’Kitabu’l-Kerahiyyât’’ konuları ve hükümleri - Karayaka, Hüseyin (My University, 2003)
TEZ ÖZETİ Tezin adı: Hanefîlerde Kitabu'l- Kerahiyyât Konuları ve Hükümleri Hanefilerin klasik fıkıh eserlerinde yer alan Kerahiyyât başlığı altında işlenen konuların, çerçevesinin ne olduğu ve bu konuları hangi usul ile işlediklerini esas aldığımız tezimiz; bir giriş ve üç ana başlık olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında; Kerahiyyât bölümlerinin içinde yer alan konuyla ilgili kavramların izahı ve bu konuyu işlerken ayrı başlıklar kullanan alimlerin konuyu işlerken takip ettikleri usul, aynı başlığı kullanan kitaplar gruplandırılarak açıklanmıştır. Birinci bölümde; Kerâhiyyât açısından yiyecek-içecek, giyim-kuşam alanları ve diğer bazı tasarruflar başlığı altında; yiyecekler, içecekler, giyecekler ve ev eşyası ve süsü olarak kullanılan edevâtın haram-helal ve mekruh olma noktasından sınıflandırılmaları yapılmıştır. İkinci Bölümde; Kerahiyyât açısından aile hayatı ve cinsel hayat başlığı ile; aile hayatı, eşler ve çocuklar arası ilişkiler ve çeşitli yönleri ile cinsel hayat anlatılmıştır. Üçüncü Bölümde ise; Kerahiyyât açısından ticaret ve toplumsal hayat başlığı altında; kazanç alanları ile ilgili konular, oyunlar, yarışlar ve müzik konusu işlenmiştir. TEXT

This thesis examines the topics called the disliked in the classical books of Hanafis and its methods which consists of on introduction and three parts. In introduction, It is explained the related terms that are in the parts of Disliked and method of scholars who examined the same subject by grouping the books of qurahiyya. In part one, from the qurahiyya(Kerahiyat) point of view, food, beverage, cloth and other usages have been classified in terms of their situation on the topic of disliked. In part two, the disliked manners in family, sexual life and the disliked behaviour with regards to one's children are examined. In part three, the disliked with regards to social life, source of income, games, races and music has been searched.
Keywords: Din; Fıkıh; İslam Dini