Bi̇lateral si̇multane endoskopi̇k taş cerrahi̇si̇ni̇n (sbes) etki̇nli̇k ve güvenli̇k profi̇li̇ni̇n değerlendi̇ri̇lmesi̇ - ÖZGÜR, GÜNAL; ŞENER, TARIK EMRE; KÜTÜKOĞLU, MEHMET UMUT; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Giriş Her iki böbreğinde taş bulunan hastalarda multiple operasyonlardan kaçınmak ve operasyon sürelerini kısaltmak için Bilateral Simultane Endoskopik Taş cerrahisi (SBES) yapılabilmektedir. Bu çalışmamızda bilateral böbrek taşı olan hastalarda SBES'in etkinlik ve güvenlik profilini değerlendirmeyi amaçladık. Method Her iki böbrek taşı için tedavi endikasyonu bulunan ve aynı seansta bir böbreğine supin perkütan nefrolitotomi (PNL), diğer böbreğine fleksible üreterorenoskopi (FURS) yapılan hastalar prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası kan ve idrar testleri ile ameliyat öncesi kontrastsız BT taramasını içeren standart bir ürolitiazis tanı yaklaşımı ile değerlendirildi. Çalışmamızda elde etmek istediğimiz birincil sonuç taşsızlık durumunu (fragmanlar <3mm) ve komplikasyonları belirleyerek SBES'in güvenlik ve etkinlik profilini değerlendirmektir. İkincil sonuç ise hastanede kalış süresi, floroskopi dozu ve ameliyat sonrası çıkış stratejisini değerlendirmektir. Bulgular Çalışmaya 45 hasta (Erkek/kadın : 31/14) dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 51 idi (min 27 , Mak 90) Hastaların PCNL ile tedavi edilen böbrekteki ortanca taş hacmi 2880,4 mm3 (min 644,4 mak 62724,2) ve FURS ile tedavi edilen böbrekteki ortanca taş hacmi 543,64 mm3 (min 43,3 mak 11291,2) idi. Ortanca operasyon süresi 150 dakika ve ortanca floroskopi dozu 41.08 mGy idi. (Tablo 1.) PCNL uygulanan böbrek tarafından 35 (77,8%) hastada, FURS uygulanan böbrek tarafında 36 (80%) hastada taşsızlık sağlandı. PCNL uygulanan böbrekte saptanan ortanca rezidüel taş fragmanı 7.5 mm (min 2 max 12) ve FURS uygulanan böbrekte saptanan ortanca rezidüel taş fragmanı 7 mm (min 1 max 15) olarak saptandı. PCNL uygulamasında 6 (%13,3) hastada 12-16 Fr, 1 (%2,2) hastada 14-18 Fr , 22 (%48,9) hastada 16 - 20 Fr, 1 (%2,2) hastada 20-24 Fr ve kalan 15 (%33,4) hastada 26-30 Fr amplatz kılıf kullanılmıştır. Taşların kırılması için 28 (%62,2) hastada lazer litotripsi, 14 (%13,3) hastada balistik litotripsi, 2 (%4,2) hastada her iki yöntem ve 1 (%2,2) hastada taşın mekanik olarak ekstraksiyonu uygulandı. FURS uygulamasında 2 (%4,4) hastada üreteral akses kılıfı (ÜAK) kullanılmamış olup 19 (%42,2) hastada 9,5/11,5 Fr; 4 (%8,9) hastada 10/12 Fr; 20 (%44,4) hastada 12/14 Fr ÜAK kullanıldı. Tüm hastalarda taş tedavisi için lazer litotripsi kullanıldı. Sonuç Bilateral Simultane Endoskopik Taş cerrahisi (SBES) , seçilmiş hastalarda güvenli ve uygulanabilir bir yöntem olarak görünmektedir ancak en az 2 deneyimli cerrah ve iyi donanımlı bir hastaneye ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : BİLATERAL SİMULTANE ENDOSKOPİK TAŞ CERRAHİSİ (SBES), SUPİN PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ (sPCNL) , FLEKSİBLE ÜRETERORENOSKOPİ (FURS)
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; BİLATERAL SİMULTANE ENDOSKOPİK TAŞ CERRAHİSİ (SBES); SUPİN PERKÜTAN NEFROLİTOTOMİ (sPCNL); FLEKSİBLE ÜRETERORENOSKOPİ (FURS)