İHAM’ın (büyük daire) halet vs. Lüksemburg kararına ilişkin bilgi notu - KAPUCU ERÇİN, GİZEM; KOCATEPE, METİN (My University, 2023)
Bu bilgi notu, İHAM Büyük Dairesi tarafından 14 Şubat 2023 tarihinde verilmiş olan Halet vs. Lüksemburg kararının1 nihai metnine ilişkindir.2 Lüksemburg vergi idaresi ile PricewaterhouseCoopers (PwC) isimli bağımsız denetim şirketi arasında bazı çok uluslu şirketler adına gerçekleştirilen “özel vergi anlaşmalarını”, PwC çalışanı olan başvuranın basına sızdırması sonucu karşılaştığı hukuki ve cezai sonuçların ifade özgürlüğünü (İHAS m.10) ihlal etmediğine ilişkin 3. Daire tarafından verilen kararın Büyük Daire’ye sevk edilmesi üzerine, İHAM Büyük Daire Guja kriterlerini uygulayarak m.10 kapsamında bir inceleme gerçekleştirmiştir. Bu inceleme neticesinde mahkeme 3. Daire kararının aksine başvurana verilen cezanın İHAS m.10’u ihlal ettiği sonucuna varmıştır. Bu bilgi notu, Büyük Daire tarafından verilen kararın aktarılmasını ve kısa bir değerlendirmesini içermektedir.

The ECHR has examined whether the legal and criminal consequences that the applicant, who is a PwC employee, had faced as a result of leaking to the press the “special tax agreements” between the Luxembourg tax administration and the independent audit firm PricewaterhouseCoopers (PwC), violated the freedom of expression (Article 10 of the ECHR). Upon referral of the decision by Chamber 3 to the Grand Chamber, the Grand Chamber carried out an article 10 review applying the Guja criteria. As a result of this examination, the court concluded that contrary to the decision of the 3rd Chamber, the legal consequences on the applicant violated Article 10 of the ECHR. This fact sheet contains a quote and a brief assessment of the decision made by the Grand Chamber.
Keywords: Bilgi sızdırma; vergi hukukunda bilgi sızdırma; ifade özgürlüğü; vergi hukukunda ifade özgürlüğü; Lüksemburg sızıntıları; Whistleblowing; Tax Whistleblower; Freedom of Expression; LuxLeaks