Bankalarda kurumsal yönetim ilkeleri ve bist kurumsal yönetim endeksinde yer alan bankalar üzerine bir çalışma - Çetinkaya, Fatih (My University, 2014)
BANKALARDA KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ VE BİST KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİNDE YER ALAN BANKALAR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Kurumsal yönetim kavramı, son yıllarda OECD, kurumsal yatırımcılar, borsalar, ulusal ve uluslararası sermaye piyasalarının yönlendirmesi ile birlikte birçok ülkede kurumların yönetim tarzını belirlemeye başlamıştır. Kurumsal yönetimin önem kazanmasındaki en büyük nedenler arasında, yaşanan yoğun özelleştirmeler, artan rekabet şartları, yatırımcıların artan talepleri, finansal krizler, şirket skandalları sayılabilir. Kurumsal yönetim, tüm bu faktörlerin şirketler ve yatırımcılar üzerindeki olumsuz etkilerine bir çözüm olarak gündeme gelmiştir. Kurumsal yönetim ekonominin yapı taşı olan bankalar açısında da çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmanın birinci bölümünde kurumsal yönetim kavramı, ikinci bölümde ise bankalarda kurumsal yönetim uygulamaları ve bankalardaki kurumsal yönetimin yapısı anlatılmıştır. Son bölümde ise Kurumsal Yönetim Endeksinde yer alan 5 bankanın TOPSIS yöntemi ile finansal performans puanları hesaplanmış ve kurumsal yönetim notları ile ilişkisi analiz edilmiştir. Kurumsal Yönetim, Bankacılık Sektörü, TOPSIS.

A STUDY ON THE PRINCIPLES OF CORPORATE GOVERNANCE IN BANKS AND THE BANKS INCLUDED IN BIST CORPORATE GOVERNANCE INDEX In recent years, the concept of corporate governance started to determine the style of management with the guidance of the OECD, institutional investors, stock exchanges and international capital markets. The intensive privatization activities, increased competition conditions, the increasing demands of investors, financial crises, and corporate scandals can be considered among the major reasons of corporate governance to gain importance. Corporate governance has emerged as a solution for the adverse effects of those factors on the corporations and investors. Corporate governance has also an important place for the management of the banks which are the building blocks of the economy. In the first part of this study the concept of corporate governance, in the second section corporate governance practices in banks and the structure of corporate governance in banks are explained. In the last section, the financial performance scores of 5 banks in corporate governance index is calculated via TOPSIS method and the relation with the corporate governance grades is analyzed. Corporate Governance, Banking Sector, TOPSIS
Keywords: Bankalar ve Bankacılık --Türkiye; Kurumsal Yönetim