Yeşil boyama ve yeşil ürün satın alma arasındaki ilişkide şüphenin yeri - Yaman, Ayşe (My University, 2022)
Bu araştırma; süpermarketten yeşil ürün alışverişi yapan tüketicilerin, süpermarketten aldığı yeşil ürünlerde, yeşil boyamanın yeşil ürün satın alma niyeti üzerindeki etkisinde yeşil şüpheciliğin aracılık etkisinin analiz edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden birisi olan kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada yer alan verilerin toplanmasında çevrimiçi anket yöntemi kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğü 389 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; yeşil boyamanın yeşil ürün satın alma niyetine olan etkisinde yeşil şüpheciliğin tam aracılık etkisi olduğu tespit edilmiştir. Diğer araştırma sonuçlarına göre ise; yeşil boyamanın, yeşil ürün satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Başka bir ifadeyle, yeşil boyamaya yönelik tutum arttıkça, yeşil ürün satın alma niyeti azalmaktadır. Bir başka araştırma sonucuna göre ise, yeşil boyamanın yeşil şüphecilik üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Yeşil boyamaya yönelik tutum arttıkça, yeşil şüphecilik azalmaktadır. Çalışmanın sonucu bu yönüyle, uluslararası literatürdeki diğer çalışmalara göre farklılık göstermektedir. Bu farklılığın ortaya çıkması; yeşil boyama ve yeşil ürün satın alma niyetinde yeşil şüpheciliğin tam aracılık etkisi olmasından kaynaklanabilmektedir. Uygulama bölgesinde tüketici davranışlarının farklı olması, kültürel farklılıklar, katılımcıların anket sorularını farklı algılamaları ve teorik modelin farklılık göstermesi gibi nedenlerden de kaynaklanabileceği düşünülmektedir.. Buna göre; bu araştırma sonuçlarının, yeşil pazarlama stratejileri geliştiren firmalara, tüketici şüphesini anlayarak çalışmaları konusunda yol gösterebileceği düşünülmektedir.

The aim of this study was to analyze the mediation part of green skepticism in the effect of greenwashing on green product purchase intention. Participants consist of people who buy green products from the supermarket. Convenience sampling method, which is one of the non-random sampling methods, was used in the study. The online survey method was used to collect the data in the study. The sample size consists of 389 participants. It has been determined that green skepticism has a full mediating effect in the effect of greenwashing on green product purchase intention according to the findings obtained as a result of the research. Greenwashing has a significant effect on green product purchase intention according to other research results. In other words, as the attitude towards greenwashing increases, the intention to purchase green products decreases. According to another research results, greenwashing has a significant effect on green skepticism. As the attitude towards greenwashing increases, green skepticism decreases. The result of the research differs from other research in the international literature in this respect. The emergence of this difference may be due to the full mediating effect of green skepticism on greenwashing and green product purchase intention. It is thought that it may also be caused by different consumer behaviors in the application area, cultural differences, different perceptions of the survey questions by the participants and the difference in the theoretical model. As a result, it is thought that the results of this research can guide companies that develop green marketing strategies in their work by understanding consumer skepticism.
The place of consumer scepticism in the relationship between greenwashing and green purchase
Keywords: Case studies; Consumer behavior; Çevre ahlakı; Çevresel yönleri; Environmental aspects; Environmental ethics; Green Consumer Behaviour; Green marketing; Green Product Purchase Intention; Green Scepticism; Greenwashing; Turkey; Tüketici davranışı; Türkiye; Vaka çalışmaları; Yeşil Boyama; Yeşil pazarlama; Yeşil Şüphecilik : Green Marketing; Yeşil Tüketici Davranışları; Yeşil Ürün Satın Alma Niyeti