Didaktiksel dönüşüm teorisi ve fen eğitimi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Didaktiksel dönüşüm kavramı ilk olarak matematik öğretiminde kullanılmıştır. Bu teori bilimsel bilgi (bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen) ve öğretilecek bilgi (okul uygulamalarında gözlemlenebilinen) arasındaki ilişkiyi inceler. Didaktiksel dönüşüm sadece bilimsel bilgilerden öğretilecek bilgilere dönüşümü tanımlamaz. Aynı zamanda öğretim spektrumuyla ve programlar tarafından belirlenmiş öğretim amaçları ile kesişir. Bu makalede, didaktiksel dönüşüm süreçleri analiz edilmiştir ve özellikleri tanımlanmıştır. Diğer taraftan bu teori çerçevesinde fen alanında yapılmış çalışmalara yer verilmiştir.

Didactic Transposition was originally used in Mathematics Teaching. Starting from the distinction between "scientific knowledge" (as it is produced by scientific research) and "knowledge-to-be-taught" (as it can be observed in school practice), Didactic studies examine the transmission of concepts. Didactic transposition does not only describe the way a "scientific knowledge" changes to "knowledge-to-be-taught". At the same time, it intersects the teaching spectrum and the teaching goals (and by doing so it influences dramatically the curricula). In this study, didactic transposition processes were analyzed and characteristics were described. On the other hand, in this article, it was mentioned within the frame of the ‘Theory of Didactic Transposition’ researches at sciences areas.
Didactic transposition theory and science education
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları