Differential Apptitude Tests (DAT) and Cognitive Processing Styles - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Araştırma, Marmara Üniversitesi Teknik eğitim, İktisadi İdari Bilimler ve Güzel Sanatlar Fakültelerinden Elektrik-Elektronik, Tekstil terbiye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri Ürünleri tasarımı olmak üzere toplam dört bölümün öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. 18-24 yaşları arasındaki denek grubu, 107 kişiden oluşmaktadır. Sağ ve sol beyin yarıküreleri tercihlerini belirlemek amacıyla Taggart'in "Human Information Processing Survey" testi kullanılmıştır. Farklı alanlarda becerileri belirlemek amacıyla ise Farklı Beceri İşlemler Testi (DAT- Differential Aptitude Test) uygulanmıştır. Test formlarının uygulanması bir oturumda sabah saatlerinde gerçekleştirilmiştir. Önceki araştırmalarda sol beynin sayısal, analitik düşünce gerektiren işlemlerde daha ağırlıklı olarak kullanıldığı, sağ yarıkürenin ise, ilişkisel ve sezgisel faaliyetlerde ağırlıklı olarak kullanıldığı öne sürülmüştür. Bu araştırmada da önceki araştırmaların doğrultusunda, Pearson korelasyon analizlerinde sol yarı küre puanı ile sayısal test puanı arasında pozitif ilişkiye rastlanırken (r= 0.30) sağ yarıküre tercihi puanı ile sayısal test puanı arasında negatif ilişki; ya da ilişki yok denecek kadar azdır. Yine algısal işlevlerde etkinliği gözlenen sağ yarıkürenin bu araştırmamızda, diğer yarıküre tercihlerinden farklı olarak uzaysal işlemlerle pozitif ilişkisi gözlemlenmiştir (r= 0.12, sol ve uzaysal test puanı korelasyonu r= -0.23). Sonuç olarak, Farklı Beceri İşlemler testinin (DAT) yarıküre tercihlerini belirlemede uygun bir test olabileceği öngörüsel olarak kabul edilebilir.

This research was conducted on the students who study in the faculties of Technical Education, Economics and Administrative Sciences and Arts at the Marmara University in Istanbul in Turkey. 107 students from four departments (Electric-electronic, Textile, Labor Economics and Industrial relations and Industrial Design) of these faculties were randomly chosen as subjects for this study. Their age were between 18 and 24 years. Taggart's Human Information Processing Survey was used in order to examine left and right hemispheric preferences. Differential Aptitude Test was applied in order to determine different kinds of aptitude in different areas. The application of test forms was done in one session during morning hours. Previous studies claimed that left hemisphere is mainly used in the tasks that require numerical and analytical thought and right hemisphere is mainly used for intuitive and relational activities. Pursuing of previous studies, the Pearson Correlation Coefficient between left hemispheric sore and numerical comprehension test score was found significantly positive (r = 0.30) and it was found that there is no relation between right hemispheric preference and numerical ability. Furthermore, the right hemisphere which is well known in processing perceptional processing is observed to be positively related with space relations test score apart from other hemispheric preferences in this research (r= 0.12 and correlation between left and space relations test score r= -0.23) As a result, Differential Aptitude Test might be accepted as a good predictor to determine hemispheric preferences.
Farklı Beceri İşlemler Testinde Yarıküre Tercihleri