Belediye Meclislerinde kadın temsili: Bursa örneği - Özyılmaz, Münevver (My University, 2013)
Soyadı :Münevver Özyılmaz Kamu Yönetimi Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Tez Türü ve Tarihi :Yüksek Lisans – Aralık 2013 Katılım, Temsil, Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerde Kadın Temsili

BELEDİYE MECLİSLERİNDE KADIN TEMSİLİ: BURSA ÖRNEĞİ Demokrasi, siyasal karar alma süreçlerine katılım ve ifade özgürlüğü sağlar. Bu nedenle, günümüzde bütün toplum ve kültürlerde temel değer sayılmaktadır. Bireylerin toplumsal fırsatlardan ve imkânlardan yararlanması, toplumun farklı kesimlerinin taleplerinin siyasi karar alma mekanizmalarında temsil edilmeleri ile mümkündür. Farklı toplumsal gurupların ulusal ve yerel meclislerde adil, eşit ve dengeli temsili önemi giderek artan bir konu haline gelmiştir. Bu farklı kesimlerden biri olan kadınlar, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ulusal ve yerel meclislerde eksik temsil edilmektedir. Bu çalışmada, demokratik ve etkili yönetimin temel unsurları olarak katılım ve temsil ele alınmıştır. Bu bağlamda, kadınların belediye meclisinde üye olmalarını, beklentilerini, siyasi kariyer başarılarını ve gelecek planlarını etkileyen unsurların neler olduğu temel araştırma sorularıdır. Bursa’daki toplam 17 ilçe belediyesinin 12 tanesinde toplam 31 kadın meclis üyesi bulunmaktadır. Bu çalışmada, 5 ilçe - Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Kestel ve Yıldırım- belediyesinden toplam 13 kadın meclis üyesi ile Mayıs ve Haziran 2013 döneminde görüşülmüştür. Soru kağıdı, belediye meclisi üyesi olmalarını etkileyen unsurlar, siyasete nerede ve nasıl başladıkları, kadın sorunlarının belediye meclisinde temsil edilip edilmediği, adaylık ve kampanya süreçleri, parti örgütü, vatandaşlar ve kamuoyu, medya ve iş dünyası ile ilişkileri ile gelecekle ilgili plan ve beklentileriyle ilgili bilgi ve görüşlerini sağlamaya yöneliktir. Bulgulara göre, kadın meclis üyelerinin siyasete girişleri, büyük oranda bir siyasi parti üyeliği, parti teşkilatının talebiyle gerçekleşmiştir. Kadınların, ulusal siyasette olduğu gibi yerel siyasette de toplumsal, ekonomik ve siyasal engellerle mücadele ettikleri gözlemlenmiştir. Kadınlar, parti içindeki rekabetin siyaseti onlar için çok daha zor bir hale getirdiğini belirtmişlerdir. Siyasette yer almalarını kolaylaştıran etkenlerin daha fazla olduğunu ifade etmişlerdir. Kadın meclis üyelerinin çoğunluğu, kendini kadınların değil tüm halkın temsilcisi olarak görmektedir. Siyasetteki beklentileri gerçekleşmemesine rağmen yerel siyasete devam etmek istemektedir. Name and Surname : Münevver Özyılmaz Field : Public Administration Programme : Local Goverments and Decentralization Supervisor : Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Degree Awarded and Date : Master - December 2013 Participation, Representation, Local Goverment, Representation of Women İn Local Politics ABSTRACT REPRESENTATİON OF WOMAN İN MUNİCİPAL COUNCİLS: THE KEYS OF BURSA Democracy provides participation and freedom of expression in the process of political decision-making. Therefore, it is accepted as a fundamental value in all societies and cultures. Individuals can only use societal opportunities and resources by means of political decision-making mechanisms where the demands of different sectors of the society are represented. Fair, equal and balanced representation of different societal groups in the national and local assemblies has gradually become an important issue. Women, as a distinct group of the society, are underrepresented in national and local assemblies in Turkey as well as in the world. This study examines participation and representation with regard to the basic aspects of democracy and effective administration. In this respect, the factors affecting women’s decisions to become a representative in the municipal assembly, their expectations, their political career achievements and future plans are major research questions. There are 31 women councilors in 12 out of 17 districts in Bursa Metropolitan Municipality. In this study, a total of 13 women councilors from five metropolitan district assemblies, namely Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Kestel and Yıldırım were interviewed in May and June 2013. The questionnaire aimed to acquire data and their opinions on factors affecting them to become a representative of the municipal assembly, where and how they were introduced to politics, whether women issues are represented in the municipal assemblies or not, nomination and campaign processes, their interaction with the party organization, the citizens and the public, the media and the business, and their future plans and expectations.
Keywords: Belediyeler --Bursa; Belediyeler --Kadın; Kamu Yönetimi; Mahalli İdareler; Siyaset ve Yönetim_Kadın; Yerel Yönetimler