Good governance and sustainable development in Algeria : An econometric analysis 1989-2021 - Dahman, Abdelheq (My University, 2023)
Bu tez, 1989-2021 yılları arasında Cezayir’de yönetişim aktörleri ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel bir durum çalışması yaklaşımını nicel çoklu regresyon analizi ile birleştiren bu çalışma, devlet, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum ve siyasi partiler gibi yönetişim aktörlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmadaki sorumluluklarını ve etkisini araştırmaktadır. Tez aynı zamanda, sürdürülebilirliği teşvik etmede Cezayir'de yaygın olan hiyerarşik, pazar ve ağ yönetişim modellerinin etkinliğine de değinmektedir. İlk bölüm, iyi yönetişimi ve sürdürülebilir kalkınmayı anlamak için kavramsal bir çerçeve sunmaktadır ve çeşitli paydaşlar arasındaki ortaklıkların ve sürdürülebilir kalkınmayı ilerletmedeki rollerinin vurgusu yapılmaktadır. Kimseyi geride bırakmamayı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemine odaklanılmaktadır. İkinci bölüm, Cezayir'deki yönetişim felsefesini incelenmekte ve tek parti sisteminden daha hesap verebilir ve rekabetçi bir siyasi sahneye geçişi vurgulanmaktadır. Yönetişim alanında çeşitli aktörlerin karşılaştığı zorluklar, kamu yönetimi sorunları, özel sektör tekelciliği ve sivil toplumun bağımlılığı gibi konular ele alınmaktadır. Bölüm, etkili yönetişim için aktörler arasındaki iş birliği ve açıklık önemine vurgu yapmaktadır. Üçüncü bölüm, Cezayir'de sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel yönlerine odaklanmaktadır. Ülkenin ekonomi politikası, nüfus artışı, yoksulluk düzeyleri ve çevre sorunları değerlendirilmektedir. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için tüm bu yönlerin ele alınmasının önemi vurgulanmaktadır. V Dördüncü bölümde, çalışma ve çeşitli Cezayir aktörlerinin yönetişimdeki sorumluluklarının etkinliğini değerlendirilmektedir. Devletin önemi, sivil toplumun katılımı ve özel sektörün etkisi analiz edilmektedir. Bölüm, SDG'leri gerçekleştirmede yönetişimin önemine odaklanırken, aşılmak zorunda kalınacak engellerin de farkındadır. Beşinci ve altıncı bölümlerde, araştırma tasarımı, veri analizi yöntemi ve çalışma değişkenleri açıklanmaktadır. Birincil ve ikincil kaynaklardan elde edilen verilerle nitel bir durum çalışması yöntemi kullanılarak, her yönetişim aktörünün sürdürülebilir kalkınmaya katkısı değerlendirilmektedir. Araştırma, yönetişim aktörleri ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki bağlantıyı incelemek için çoklu regresyon analizi kullanmaktadır. Bu tez, Cezayir'de yönetişimdeki aktörlerin sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmedeki rolünün kapsamlı bir şekilde incelenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, karmaşık SDG zorluklarına yaklaşmak için kapsayıcı karar alma, ortaklıklar ve etkili yönetişim modellerinin önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgular, karar alıcılar için değerli rehberlik sağlamakta ve Cezayir için daha sürdürülebilir ve eşitlikçi bir geleceğe yönelik çok Paydaşlı bir yaklaşımın güçlenmesini güçlendirmektedir.

This thesis aims to explore the connection, between governance actors and sustainable development in Algeria from 1989 to 2021. It combines an approach through case studies with analysis using multiple regression. The study investigates how governance actors, including the state, public sector, private sector, civil society and political parties contribute to achieving the SDGs. Additionally it examines the effectiveness of governance models in Algeria such as market based and network based models in promoting sustainability. In the chapter a conceptual framework is provided to understand governance and sustainable development. It emphasizes the importance of partnerships among stakeholders and their role in advancing development while ensuring inclusivity. The second chapter focuses on Algerias governance philosophy by highlighting its transition from a one party system to an competitive political landscape. Various challenges faced by actors involved in governance such as public administration issues, monopolies within the sector and dependence on civil society are examined. The chapter emphasizes the significance of collaboration and openness among actors for governance. Moving on to the chapter which delves into economic and environmental aspects of sustainable development, in Algeria. The evaluation takes into account the countrys policies, population growth, poverty rates and environmental concerns. It stresses the importance of addressing all these aspects to achieve development goals. In chapter four of the study the effectiveness of actors responsibilities, in governance is assessed. The role of the government, involvement of society and impact of the sector are carefully examined. This chapter highlights how governance plays a role in achieving SDGs while acknowledging the obstacles that need to be overcome. The fifth and sixth chapters provide details on the research design, methodology for data analysis and variables studied. By using data from secondary sources a qualitative case III study approach is employed to evaluate each actors contribution to development. The research also utilizes multiple regression analysis to explore the connection between governance actors and sustainable development. This thesis thoroughly explores how governance actors in Algeria contribute to achieving development goals. It emphasizes decision making processes, partnerships and effective governance models as elements in addressing complex challenges associated with SDGs. The findings offer insights for policymakers. Promote a multi stakeholder approach towards creating a more sustainable and equitable future for Algeria.
Cezayir'da iyi̇ yöneti̇şi̇m ve sürdürülebi̇li̇r kalkinma : Ekonometri̇k bi̇r anali̇z 1989-2021
Keywords: Algeria; Cezayir; Çevresel boyut; Economic dimension; Economics; Ekonomi; Ekonomik boyut; Environmental dimension; Good governance; İyi yönetişim; Social dimension; Sosyal boyut; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma