Halkla ilişkilerdeki toplam kalite yönetimi çerçevesinde ISO 9000 : 9001 kalite güvence sistemleri - Gökçen, Eylem (My University, 2006)
HALKLA İLİŞKİLERDEKİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE ISO 9000:9001 KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Günlük yaşantımızda ‘kalite’ oldukça önemlidir. Kalite kavramının da Halkla İlişkiler için öneminin tartışılmaz olduğunu bilmekteyiz. Bütün bunlardan hareketle ISO (Uluslararası standartlar Organizasyonu)9000-9001Kalite Güvence Belgeleri kaliteli sunulmuş hizmetler zincirini ortaya çıkmaktadır. 1980’li yılarda Japon ürünlerinin ABD ve Avrupa pazarlarında etkisini önemli biçimde hissettirmesi, ISO 9000 standartlarının yayılmasını sağlamıştır. Toplam Kalite anlayışı da göz önünde bulundurularak Japonya da geliştirilmiş olan Kaizen Felsefeinin de, yine aynı amaca hizmet ettiğini görmekteyiz. Bütün bunlar ışığında firmalarca alınmış olan bu sertifikalar, özünde firmalara daha kaliteli ürün ve hizmet üretmeyi sağlamada yol gösterici olmuşlardır. Yine bunun yanında, kalite de süreklilik, müşterinin güven tatmini gibi konular da Kalite Güvence sisteminin firmalara kazandırdıkarı arasında yer almaktadır. 1997’deki Helsinki ‘Dünya Halkla İlişkiler Kongresinde’ Halkla İlişkiler mesleğinde kalitenin önemini görmekteyiz. Name and Surname : Eylem Gökçen Field : Communication Sciences Program : Public Relations Supervisor : Professor Melda Cinman Şimşek Degree Awarded and Date : Master – July 2006 Total Quality Management, Quality Assurance System

ISO 9000:9001 QUALITY ASSURANCE SYSTEMS WITHIN THE FRAME OF THE TOTAL QUALITY MANAGEMENT IN PUBLIC RELATIONS ‘Quality’ is of great significance in our daily lives. We also know that the significance of the quality concept is beyond dispute for Public Relations. Setting off from these, ISO (International Standards Organization) 9000 – 9001 Quality Assurance Certificates give rise to the chains of services that are presented with quality. In 1980’s, the influence of Japanese products in USA and European markets enables the spread of ISO 9000 standards. We also see that Kaizen Philosophy, that is developed in Japan by also taking Total Quality understanding into account, is serving the same purpose. Under the light of all these, such certificates, that were obtained by the companies were guiding the companies in order to provide the production of more qualified products and services in principle. Again, besides this, the subjects such as the continuity in the quality, the trust satisfaction of the customers are also among the things that the companies had acquired owing to the Quality Assurance system. We see the significance of the quality in the career of Public Relations in ‘World’s Public Relations Congress’ in Helsinki in 1997.
Keywords: Halkla İlişkiler; ISO 9000 Kalite Güvence Sistemleri; ISO 9001 Kalite Güvence Sistemleri; Toplam Kalite Yönetimi