Toroidal sargılı açık oluklu eksenel akılı sabit mıknatıslı NN tip motor tasarımı ve uygulaması - Hüner, Engin (My University, 2012)
TOROİDAL SARGILI AÇIK OLUKLU EKSENEL AKILI SABİT MIKNATISLI NN TİP MOTOR TASARIMI VE UYGULAMASI Eksenel akılı makineler neodyum mıknatısların gelişimi ile birlikte üzerinde çalışılan bir konu haline gelmiştir. Özellikle elektrikli araçlara doğru yönelim değişik geometrideki elektrik motorlarının tasarım sürecini hızlandırmıştır. Literatür incelendiğinde eksenel akılı motorlar üzerinde yeni tasarımların geliştirildiği, eksenel akılı motor performansını geliştirici değişiklikler yapıldığı ve tasarlanan eksenel akılı motorların farklı alanlarda kullanıldığı görülmektedir. Yapılan bu çalışmada amaç yeni bir tasarım modeli geliştirmektir. Tasarlanan yeni eksenel akılı motor hem nüveli oluksuz çok katlı sargıya sahip eksenel akılı makine özelliklerini hemde nüveli açık oluklu makine özelliklerini taşımaktadır. Dolayısıyla yapılan tasarım hibrid bir yapıdadır. Ayrıca tasarım sayesinde üzerinde çok az çalışılmış oluksuz nüveli çok katlı sargıya sahip eksenel akılı motor performansı arttırılmış hemde açık oluklu nüveli eksenel akılı motorun vuruntu momentini giderici bir yöntem uygulanmıştır. Yeni tasarlanan toroidal yapıda eksenel akılı sabit mıknatıslı açık oluklu motordan elde edilen sonuçlarda çok katlı sargı yapısına sahip eksenel akılı motorun performansının geliştirildiği görülmektedir. Bununla birlikte oluklu motorlarda meydana gelen vuruntu momenti düşük maliyetli yöntemler ile giderilmiştir. Ayrıca yapılan tasarım laboratuar uygulamalarında kullanılacak bir geometride tasarlanmıştır. Böylelikle birçok stator ve rotor geometrisi düzeneğe yerleştirilerek deneysel çalışmalar yapılabilinecektir. Alınan sonuçlar incelendiğinde yapılan tasarımın birçok alanda kullanılabilcek performansa sahip bir motor olduğu ortaya konmuştur.

TOROIDAL WINDING OPEN SLOTTED AXIAL FLUX PERMANENT MAGNET NN TYPE MOTOR DESIGN AND APPLICATION Axial flux permanent magnet machines have become an important subject of study in the last decade years. Neodymium magnets have contributed to this development. However, the development of electric vehicles has contributed to the development of electric motors. In the literature, the studies about new designs, performance improvements and new usage of axial flux machines have attracted attention. The purpose of this study is to develop new design model. The designed machine have both properties of axial flux permanent magnet with slotless core and properties of axial flux permanent magnet with open slot core. Therefore, the design is a hybrid structure. Also performance of axial flux permanent magnet machines with slotless has improved and an elimination method has applied for cogging torque of axial flux permanent magnet machines with open slot. According to obtained results from the new designed toroidal open slot axial flux permanent magnet machines, the performance of axial flux permanent magnet machines with multilayer windings structure has improved. In addition to this, cogging torque of open slotted axial flux permanent magnet machines has eliminated with very little cost. Also, designed geometry is appropriate for laboratory applications. So a lot of stator and rotor structures can be applied. The developed design can be used for a lot of areas.
Keywords: Elektrik Eğitimi; Motorlar