Protestan iş ahlakı ile Ahilik iş ahlakının karşılaştırılması - Gelici, Musa (My University, 2007)
PROTESTAN İŞ AHLAKI İLE AHİLİK İŞ AHLAKININ KARŞILAŞTIRILMASI Her dinin ekonomik alana karşı bir tutumu ve bunun neticesinde ortaya koyduğu bir takım iş ahlakı ilkelerinin mevcut olduğunu bilmekteyiz.Buradan hareketle Protestan İş Ahlakı ile Ahilik İş Ahlakının Karşılaştırılması isimli bu çalışmamızda Weber’in, batıdaki biçimiyle kapitalizmin doğmasına etki ettiğini iddia ettiği fakat çok eleştirilen tezinde geliştirdiği Protestan iş ahlakı ilkeleri ile tarihte- XIII. Yüzyılda -özellikle Anadolu’da kurulmuş ve faaliyet göstermiş, esnaf ve sanatkârları bünyesinde barındıran ve İslam’ı referans almış olan bir teşkilat olarak Ahiliğin iş ahlakı ilkelerini karşılaştırdık. Buna göre Protestanlık Hıristiyanlığın yeni bir yorumu olarak kapitalizmin şartlarının oluşmasını kolaylaştıracak ahlaki ilkeleri ile çok çalışmayı, çok tasarruf etmeyi ve bunları hemen yatırıma dönüştürmeyi telkin etmiştir. Bu anlayış ise, üretimi amaç, insanı bu üretim sürecinde bir araç olarak telakki etmiştir. Ahilik ise, Türk insanının yaklaşık bin yıllık Anadolu’daki varlığı esnasında onun dini, ahlaki, iktisadi, siyasi ve sosyal hayatına yön veren bir oluşum olmuştur. İnsana değer veren, insani ilişkileri dini-ahlaki bir eksende dayanışma ve yardımlaşma çerçevesinde düzenleyen bu anlayış, Türk Milletinin sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısında varlığını sürdürmek için uygun bir ortam bulmuştur. Bu anlamda Ahilik canlı ve ideal bir model olarak Müslüman Türk müteşebbisleri için önemli bir zenginliktir.

THE COMPARISION OF PROTESTANT AND AHİSHIP (AHİLİK) WORK ETHICS This thesis is consist of one Introduction and four Chapters, Conclision and Bibliography.In Introduction we dealt with topic and problem, aim and sicnificance, sources and method of the thesis and an evaluation on related literature.In the first chapter we dealt with the relationship between religion and economic ethic. In this context we examined wold religion’s economic ethics and their view abaut economic life.In the second chapter we dealt with the Protestant work ethic. In this chapter we examened Weberian thesis in detail. Besides we critisized Weberian approach. By the way we summarized the debates of Islamic Calvinizm in recent years. In the third chapter we dealt with Ahiship (Ahilik) work ethic. In this chapter we examined the relationships of Ahilik and Futuvvet, general Islamic ethic and work ethic and their reflections on Ahiship. After this we looked Ahi work ethics in general.In the fourth chapter we comparised the two ethics which are considired. Our thesis concluded with a conclision and bibliography.
Keywords: Ahilik; Ahilik İş Ahlakı; İş Ahlakı; Protestan İş Ahlakı