Fikir ve sanat eserlerinin cezai himayesi - Turan, Hilal Selcen (My University, 2010)
Anahtar Kelime : Fikir ve Sanat Eserleri, Telif ÖZET FİKİR VE SANAT ESERLERİNİN CEZAİ HİMAYESİ Fikir ve sanat eserleri ile bağlantılı hak konusu yapıtlar üzerindeki haklara yönelik tecavüzler, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda cezai yaptırıma bağlanmıştır. Bu nitelikteki ceza hükümleri, muhtelif değişiklikler geçirmiş olan ve en son 2008 yılında 5728 s. Kanunla değiştirilen FSEK’nun 71., 72. ve 81. maddelerinde toplanmıştır. Bu çalışmada, Türk hukukunda eser, eser sahibi, eser sahibine tanınan haklar ve bağlantılı haklar ana hatlarıyla incelendikten sonra; fikir ve sanat eserlerinin cezai himayesine ilişkin ceza hükümleri değerlendirilmiştir. Eser ve bağlantılı hak konusu yapıtlar üzerindeki hakları koruyacak hükümlerin oluşturulmasında ve değiştirilmesinde, iç hukuk mevzuatının, fikri hakların uluslar arası alanda kavuştuğu himayeye ulaştırılması; eser sahibinin haklarına dair tanımların, teknik gelişmelere paralel olarak geliştirilmesi ihtiyacı; fikri hak ihlallerinin çeşitlilik kazanması ve özellikle teknolojik ilerlemenin fikri haklara tecavüzleri son derece kolay hale getirmesi sebebiyle ihlal teşkil eden fiillerin yeniden tanımlanması zorunluluğu, gibi hususlar göz önünde bulundurulmuştur. Günümüzde gelinen nokta itibariyle, eser üzerindeki hakların korunması konusunda önemli bir yol kat edilmiştir. Ancak bununla beraber, kanunun bütününün ve özellikle ceza hükümlerinin tereddüde mahal ve yoruma mecbur bırakmayacak açıklıkta olmaması, hala yeterli himayeyi sağlayacak düzeye ulaşılamadığını göstermektedir.

CRIMINAL AUSPICES OF INTELLECTUAL AND ARTISTIC WORKS Infringements of any rights on such works which are subject of right and connected to intellectual and artistic works are subject to penal sanction as per the Law of Intellectual and Artistic Works. Such penal provisions are compiled in articles 71, 72 and 81 of the LIAW which was amended from time to time and lastly amended by the Law Ref. Nr. 5728 in 2008. In this study, penal provisions for penal protection of intellectual and artistic works are evaluated following brief examination of work, work owner, rights and associated rights granted to work owner in the Turkish Law. Providing domestic law legislation, intellectual rights with the protection at such level achieved internationally, need to improve definitions for rights of work owner in parallel with technical developments, requirement for redefining violating acts due to diversity of intellectual right infringements and easy violations of intellectual rights especially caused by technologic development have been considered in preparation and amendment of the provisions to protect any rights on works and any works that are subject of associated right. Based on the situation reached today, considerable advances have been achieved for protection of rights on the work. However, failure of the entire law and especially penal provisions in not being so clear to prevent avoid from doubt and interpretation shows that the level to provide sufficient protection was not reached yet.
Keywords: Hukuk_Kamu Hukuku