İngiliz Okulu’nun düzen kavramı ve Avrupa Birliği uluslararası düzeni 1992–2009 - Şenel, Muzaffer (My University, 2017)
Bu çalışmanın Uluslararası İlişkiler teorilerinden İngiliz Okulu’nun “düzen” kavramını mercek altına alarak 1992 sonrasında Avrupa Birliği kapsamında ortaya çıkan uluslararası düzenin yapısını incelemektedir. Çalışmanın temel sorusu şudur: Soğuk Savaş sonrası dönemde Avrupa Birliği (AB) uluslararası düzeni, Hedley Bull’un Anarşik Toplum/ The Anarchical Society eserinde vurguladığı birlikte yaşamanın ilkeleri – güç/ şiddet kullanımının sınırlandırılması, ahde vefa//Pacta Sunt Servanda ve karşılıklı egemenliğe saygı- çerçevesinde nasıl ortaya çıkıyor ve dönüşüyor? AB uluslararası düzeni çalışmanın analiz birimidir. Bull’un düzenin oluşumunda ve sürdürülmesinde toplumsallığın temel ilkeleri olarak öne sürdüğü yukarıda bahsedilen üç ilke de söz konusu uluslararası düzenin temel dönüşüm, süreklilik ve değişim unsurlarını anlama noktasında çalışmanın temel araçlarını oluşturmaktadır. Gerek tarihsel dünya düzenleri örnekleri –Viyana, Versay ve Yalta– gerekse de AB bütünleşme süreci bu araçlar çerçevesinde ele alınacaktır. Bu üç ilkenin seçilmesinin ana nedeni Bull’a göre uluslararası düzenin söz konusu üç ilke üzerine inşa edilmesidir. Bu nedenle genelde İngiliz Okulu özelde ise Hedley Bull’un ortaya koyduğu düzen ve uluslararası toplum yaklaşımı bu çalışmanın temel kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Çalışmada ayrıca devletler arası ilişkiler bağlamın Uluslararası İlişkiler yazınının temel kavramlarından olan “güvenlik” kavramı da ele alınacaktır. Okulu, Hedley Bull, Uluslararası Düzen, Avrupa Birliği, Anarşik Toplum, Düzen, Güvenlik

This study examines the structure of international order emerging within the European Union after 1992 through the conceptual lens of “Order” proposed by the English School of International Relations Theory. The main question of this study is: How is the Post-Cold War European Union (EU) International Order emerging and transforming within the context of the principles - limitation of the use of force; Pacta Sunt Servanda and respect for mutual sovereignty - emphasized by Hedley Bull in his book The Anarchical Society. The unit of analysis of this study is the EU international order. The three aforementioned principles posited by Bull as the basic principles of being a community are the primary means of this study to understand and explain the basic components of transformation, continuity and change. Both historical world order examples - Vienna, Versailles and Yalta - and EU integration process will also be examined. The main reason for the choice of these three principles is that they construct the basis of international order according to Bull. For this reason, the English School in general and Hedley Bull's system and international society approach constitute the basic theoretical framework of this work. The study will also cover the concept of security, which is one of the basic concepts of international relations in the context of interstate relations. English School, Hedley Bull, International Order, European Union, Anarchic Society, Order, Security
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği Ülkeleri; Dış ilişkiler; Siyasi yönler; Uluslararası kuruluşlar