Bedeutung und einflussfaktoren des umweltbewusstseins in der Turkei - Uz, Kerem (My University, 2006)
Son yıllarda yaşanan çevre felaketlerinin ve ekolojik sorunların etkisiyle toplumda çevre bilinci belirgin düzeyde artmıştır. Bu durum kısmen de olsa tüketici davranışlarında da kendini göstermektedir. Seksenli yılların ortalarından itibaren tüketici araştırmaları kapsamında bu konuyla ilgili çok sayıda teorik ve ampirik çalışma yapılmıştır. Tüketicilerin hem çevre kirliliğinde pay sahibi olmaları hem de çevre korumasında önemli roller üstlenebilmeleri sebebiyle, çevre bilinçli tüketici davranışlarına etki eden faktörlerin karmaşık bir ilişkiler ağı içerisinde değerlendirilmesi gerekir. Bu durum pazarda geniş bir araştırma alanı sunmaktadır. Tüketicilerin satın alma kararlarının değer yargılarıyla bire bir örtüşmemesi, özellikle incelenmesi gereken bir konudur. Söylenenler ve yapılanlar arasındaki farklar ancak ampirik çalışmalar yoluyla araştırılabilir. Bu amaçla oluşturulan çevre bilinçli tüketici davranışı modelleri, ökolojik tüketici araştırmalarında kabul edilmiş olan değerler, tutumlar ve davranışlar hiyerarşisine dayanır. Bu çalışmanın amacı, Türk tüketicilerinin çevre bilinçli satınalma davranışlarının belirleyici etkenlerini bir nedensellik modeli çerçevesinde incelemektir. Anket çalışması yoluyla örneklemenin değerleri, tutumları ve satın alma eylemleri hakkında bilgi toplanmıştır. Bu bilgiler daha sonra çok değişkenli bir analiz yöntemi yardımıyla değerlendirilmiş ve sonuçları detaylı olarak yansıtılmıştır. KURZFASSUNG Das durch negative Umweltereignisse und Umweltprobleme ausgelöste Umweltbewusstsein der Bevölkerung ist in den letzten Jahrzehnten bedeutend gestiegen. Dies schlägt sich auch – zumindest partiell – in entsprechendem Konsumentenverhalten nieder. Ab Mitte der achtziger Jahre finden sich im Bereich der Konsumentenforschung zahlreiche theoretische und empirische Arbeiten zu diesem Thema. Da Konsumenten sowohl als Mitverursacher der Umweltzerstörung als auch als zentrale Akteure im Umweltschutz thematisiert werden können, kann ein komplexes System von Zusammenhängen zwischen Einflussfaktoren des umweltverträglichen Konsumentenverhaltens berücksichtigt werden, das eine breite Forschungsraum im Markt bietet. Insbesondere soll betrachtet werden, warum die Kaufpräferenzen der Konsumenten mit ihren ökologierelevanten Wertehaltungen nicht genügend übereinstimmen. Die Diskrepanz zwischen “Sagen” und “Tun” kann durch empirische Studien erforscht werden. Zu diesem Zweck dienen verschiedene Modelle des umweltbewussten Konsumentenverhaltens, die auf einem in der ökologischen Konsumentenforschung anerkannten Hierarchie von Wertorientierungen, Einstellungen und Verhalten basieren. Die Zielsetzung dieser Studie ist es, die Determinanten des umweltbewussten Kaufverhaltens unter türkischen Konsumenten im Rahmen eines Kausalmodells zu untersuchen. Mit Hilfe eines einfach formalisierten Fragebogens wurden Daten der Stichprobe gesammelt, die über ihre Werthaltungen, Einstellungen und Kaufhandlungen Auskunft geben. Diese Daten wurden mit Hilfe eines multivarianten Analyseverfahrens evaluiert und die Ergebnisse der Analyse wurden ausführlich dargestellt.
Keywords: Çevre Kirliliği; Ekolojik Denge; Üretim Yönetimi