Tuz tabakalı güneş havuzlarında sıcaklık ve yoğunluk gradyenlerinin teorik ve deneysel olarak incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Bu çalışmada, tuz yoğunluk gradyenlerinin oluşturulmasında bu güne kadar kullanılmamış olan sodanın (sodyum karbonat) TTGH'ların yoğunluk gradyeninin oluşturulmasında uygun bir tuz olup olmadığı denenerek, soda çözeltili havuzun ısı depolama karakteristiği deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, laboratuar şartlarında küçük ölçekli bir havuzda yapılan deneysel çalışma ile birlikte TTGH'ın bir boyutlu ısı ve kütle transferi matematik modeli oluşturulmuştur. Modelden elde edilen diferansiyel denklemler, sonlu farklar metodu ile nümerik olarak çözülerek, deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, soda çözeltili havuz içerisinde sıcaklık gradyeninin oluşabilmesi için, %12 büyüklüğünde tuzluluk oranına sahip bir yoğunluk gradyeninin oluşturulması gerektiği tespit edilmiştir.

In this study, both experimental and theoretical investigations were carried out in order to determine whether sodium carbonate salt which has not been used up to now for establishing salinity gradients is suitable for establishing salinity gradient in Salt Gradient Solar Pond (SGSP) or not. The heat storage ability of a solar pond was also examined. For this purpose, a small scale pond in the laboratory conditions was constructed for the experimental work and also one dimensional mathematical model for the SGSP's heat and mass transfer was developed. Differential equations obtained through by the developed model were solved numerically using finite difference method. The experimentally and theoretically obtained results showed that in order to establish temperature gradient in the sodium carbonate solution pond, a salinity gradient with salinity of about 12 % needs established.
The theoretical and experimental investigation of temperature and salinity gradients insalt gradient solar ponds