Manzum mantık geleneği ve Mahmud Nedim'in Süllem şerhi - Aksu, Enes (My University, 2019)
Bu çalışmanın konusu “Manzum Mantık Geleneği ve Mahmud Nedim'in Süllem Şerhi”dir. Bu araştırmada manzum mantık eserlerinin tesbit ve tasnifine gayret edilmiş, tasnif edilen eserler hakkında malumat verilmiştir. Ayrıca tezin sonuna Arapça bir manzum mantık metni olan Ahdarî merhumun es-Süllemü’l-Münevrak’ının Türkçe tercüme ve şerhini muhtevi Mahmud Nedim’in es-Senedü’l-Muhkem fî Tercemeti’s-Süllem’i ilave edilerek söz konusu şerh Latin harfleri ile yazılmaya çalışılmıştır.

The topic of this dissertation is “The Tradition of Poetical Works on Logic and the Commentary of Sullam by Mahmūd al-Nadīm”. We tried here to determine the poetical works on logic in general, then to classify them, and finally to inform about them. Besides, we Latinized and added at the end of this dissertation the book called al-Sanad al-muhkam fī tarjamati al-Sullam by Mahmūd al-Nadīm. This book is a Turkish translation and commentary of an Arabic poetical work on logic which is titled Sullam al-Munawraq by Ahdarī.
Keywords: 1800’den önceki çalışmalar; 1880’den önceki çalışmalar; Ahdarî; Ahdarī; Early works to 1800; es-Senedü’l-Muhkem fî Tercemeti’s-Süllem; Islamic philosophy; İslam felsefesi; Logic; Mahmud Nedim; Mantık; Manzum; Poetic; Sanad al-muhkam fī tarjamati al-Sullam; Sullam; Süllem