Personeli güçlendirme ve bir örgüt ortamının güçlendirme uygulamalarına yatkınlığının değerlendirilmesi - Pektaş, Nagihan Apuhan (My University, 2004)
Günümüzde organizasyonlar sürekli değişen şartlara ve yoğun rekabet ortamına ayak uydurabilmek için geleneksel yönetim yaklaşımlarını terk ederek yeni yönetim yaklaşımlarını benimsemektedirler. Bu değişken ortamda organizasyonlar için en önemli değer bilgi ve bu bilgiyi oluşturan insandır. İnsana değer veren ve onu firmasının ortağı gibi gören organizasyonlar rekabet avantajı sağlarlar. Bu çalışmanın teori kısmının birinci bölümünde personeli güçlendirme kavramının anlamı, benzer kavramlarla ilişkisi ve tarihsel gelişim süreci ortaya konmaya çalışılmıştır. İkinci bölümünde kavramın nedenleri, yararları ve yeni yönetim teknikleri ile arasındaki ilişkiler verilmiştir. Üçüncü bölümünde personeli güçlendirmenin uygulanabilmesi için gerekli ön koşullar çeşitli yazarların görüşlerini yansıtacak biçimde sıralanmıştır. Dördüncü bölümde Personeli güçlendirmenin başarısı ve uygulamada dikkat edilecek hususlar belirtilmiştir. Beşinci bölümde uygulamalardan bahsedilmiştir. Altıncı bölümde personeli güçlendirme stratejileri, yedinci bölümde de karşılaşılan sorunlar ve yöneltilen eleştiriler anlatılmıştır. Araştırma kısmında ise personeli güçlendirme uygulaması yapmamış bir organizasyon olarak Şişli Belediye Başkanlığın da personeli güçlendirme ön koşullarının varlığı ve mevcut durumu anket ve artı araştırmacının araştırma yapılan işyerinde çalışmasından kaynaklı gözlem yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre cinsiyete göre güçlendirmeye yatkınlık puanının farklılaşacağına yönelik hipotezimiz doğru çıkmamıştır. Diğer hipotezlerimiz (statüye, çalışılan müdürlüğe, yaş grubuna, çalışma sürelerine göre farklılıklar olabileceğine yönelik) doğrulanmıştır. Böylece Şişli Belediye Başkanlığı'nın güçlendirmeye yatkınlıkta ki mevcut durumu ortaya konularak, güçlendirme uygulamaları yapacak başka organizasyonlara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, güçlendirme uygulamaları düşünen organizasyonların mevcut durumlarının ne olduğunu belirlemek için yapmaları gereken çalışmalar ortaya konmuştur. Name and Surname : Nagihan Apuhan Pektaş Field : Business Administration Pyrogramme : Management and Organization Supervisor : Professor Doctor Nevin Deniz Degree Awarded and Date : Master- 2004 Empowerment, Aptitude For Empowerment

EMPOWERMENT AND EVALUATION FOR APPLICATION APTITUDES OF AN ORGANIZATION ATMOSPHERE Nowadays, organizations has büün apprkopriating the new management approaches by leaving traditional management approaches for adaptation continuously changing conditions and dense rivalry. In this changeable atmosphere, the most important valne for organizations is knowledge and the person who forms this knowledge. The organizations vhich esteem for human being and see him/ her as the partner of its firm provide rivalry advantage. At the first port of theory section of this work, it has been studied for revealing the meaning of the concept far empoverment, its relaianship with the same concepts and historical development prkocess. At the second part, it has been given the reasons of the coüncept, its uses and the relationship among the new management technigues. At the third part, necessary pre-conditions for applying of empowerment have been arranged like to reflect of varions writer's opinions. At the fourth section, it has been regarded that the success of empowerment and the matters which will be cared for application. At the fifth section, it has been explained from the applications. At the sixth section, it has been explained the strategies for empowerment, at the seventh section it has been told that the problems and criticisms directing to them. At the research part, as the organization which hasn't applied an appliciton empowerment, The presidency of Şişli Municipality and its existence of pre-conditions for empowerment, and its current position has been observed by the resarcher who works inthe place of employment. As a result of the research, our hypothesis which is directed towards the point can be different for aptitude for as to sex not correct. Our other hypothesises (wich can be defferent as to status, the directorsihp that is worked in, the age group ant the duration of work) have been confirmed. So, it has been tried to offer a solution for other organizations that will work for empowerment applictions by revealing the current position of the presidency of Şişli Municipality for empowerment aptitude. As a result, it has been revealed that the works for the organizations which think about empowerment applications to determine how their current position is.
Keywords: Genel yönetim; Güçlendirme, Personel Yönetimi; Personel Yönetimi; Yönetim ve Organizasyon; Yürütmenin yönetimi