İktisat teorisinde rasyonalite : davranışsal iktisat bağlamında bir değerlendirme - Çelik, Derya (My University, 2019)
İktisat bilimi; sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklar ile nasıl karşılanacağını inceleyen sosyal bir bilimdir. Sınırlı kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasında ise karar alma mekanizmaları devreye girmektedir. Geleneksel iktisadın temel varsayımlarından olan rasyonalite kavramına göre bireyler, kararlarını her zaman tam bilgiyle ve faydalarını ençoklaştıracak şekilde almaktadırlar.Davranışsal İktisat ise bireylerin kısıtlı bilgiye sahip olması ve psiko-sosyal birçok etkinin altında kalması dolayısıyla ana akım iktisadın bu yaklaşımını eleştirmektedir. Yapılan bu çalışmada, iktisat teorisinde rasyonalite kavramı sorgulanarak, Davranışsal İktisat tarafından kavrama getirilen eleştiriler incelenmiş olup, Ültimatom ve Diktatör oyunları ile bireylerin, her zaman rasyonel kararlarda bulunmadığı ortaya konmuştur.

Economics is a social science that examines how to meet unlimited needs with limited resources. In the efficient use of limited resources, decision-making mechanisms are brought into play. According to the concept of rationality, which is one of the basic assumptions of traditional economics, individuals always make decisions with full information in a way to maximize their benefits.Behavioral economics criticizes this approach of mainstream economics as individuals have limited knowledge under many psycho-social influences. In this study, the concept of rationality in economic theory is questioned, criticisms brought to the concept by behavioral economics are examined, and with Ultimatum and Dictator games, it is revealed that individuals do not always make rational decisions.
Keywords: Behavioral Economics; Davranışsal İktisat; Dictator Game; Diktatör Oyunu; Finance; Homoeconomicus; Maliye; Rasyonalite; Ultimatum Game; Ültimatom Oyunu Rationality