Radikal Retropubik Prostatektomi operasyonu üzerine kliniğimizin son 5 yıllık deneyimi - Özgen, Mahir Bülent (My University, 2010)
Amaç Bu tezin amacı lokalize prostat kanseri tedavisinde önemli bir yeri olan radikal retropubik prostatektomi (RRP) operasyonuile ilgili olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji nda son 5 yıldaki süreci literatür eşliğinde retrospektif olarak incelemektir. Gereç-Yöntem Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi (MÜTF) Üroloji AD tarafından Ocak 2006 – Haziran 2010 tarihleri arasından RRP operasyonu uygulanan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Preoperatif dönemde ve postoperatif dönemde IIEF 5 (International Index Of Erectile Function) ile erektil işlev durumları, Marmara Üniversitesi Post-Prostatektomi Kontinans Formu ile kontinans durumları değerlendirilen hastaların, ayrıca demografik özellikleri, patoloji sonuçları, cerrahi yöntem, PSA (Prostat spesifik antijen) izlemleri, peroperatif ve postoperatif komplikasyonları, fonksiyonel sonuçları ve aldıkları adjuvan tedaviler kayıt edildi. SPSS 15.0 kullanılarak verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular Verileri değerlendirilen toplam 104 hastanın ortalama yaşı 61,83 ± 5,6 olarak tespit edildi. TRUS (Transrektal Ultrasonografi) biyopsi patolojisinde primer Gleason derecesi 3,15 ±0,413; sekonder Gleason derecesi 3,28 ±0,472; Gleason skoru 6,43 ±0,66 olarak saptandı Tümör pozitif korların toplam kor sayısına oranının ortalama % 33,8 ± 26,1 (3,85-100) olduğu gözlendi. Preoperatif değerlendirmede yalnız 22 tane hastada (%22.9) erektil işlev bozukluğunun olmadığı tespit edildi. Postoperatif izlemde sinir koruyucu RRP uygulanan hastaların IIEF 5 skorları preoperatif dönemde, postoperatif 1. ayda, 3.ayda ve 1. yılda sırası ile 17,66 ± 5,61; 2,06 ± 1,73; 4,1 ± 2,8; 6 ± 4,45 olarak saptandı. Sinir korunmayan hastalarda ise aynı sonuçlar sırası ile 17,28 ± 5,3; 2,04 ± 1,9; 3,24 ± 2,19; 3,45 ± 2,54 olarak saptandı. Kan transfüzyon oranı % 10,8 olarak saptandı. Hastaların % 64,4 üne çift taraflı sinir koruyucu cerrahi % 10’ una tek taraflı sinir koruyucu cerrahi uygulandığı gözlendi. Cerrahi sınır (CS) pozitifliği % 7,77 (n=8) olarak saptandı. Cerrahi sınır pozitifliği en ii fazla Evre T4 hastalarda (n=4; % 50) gözlendi. Patolojik evresi T4 olan, lenf nodu pozitifliği olan, Gleason derecelerinden biri 5 olan ve postoperatif 1. ay PSA kontrolünde lokal kontrolün sağlanamadığı gözlenen hastalara adjuvan tedaviler uygulandı. Kontinansın sağlanması sinir koruyucu cerrahi sonrasında daha kolay gözlendi. Sinir korunanlarda postoperatif 3. ayda ve 12. ayda inkontians skoru 3,08 ve 1,97 olarak saptanırken, sinir korunmayanlarda bu oran 4,27 ve 3 olarak tespit edildi Sonuç Lokalize prostat kanseri için güncel konumunu halen korumakta olan RRP deneyimli ellerde yapılması gereken bir cerrahidir. Hastaların fonksiyonel sonuçlarındaki düzelme sinir koruyucu cerrahi sonrasında daha çabuk ve daha başarılı olmaktadır. Radikal retropubik prostatektomi, fonksiyonel sonuçlar, inkontinans, erektil disfonksiyon, komplikasyonlar

Purpose The aim of the present study is to retrospectively review the last 5 years’ experience of our institution with radical retropubic prostatectomy (RRP) in localized prostate cancer in the light of current literature. Materials and Methods Patients who underwent a RRP operation at Marmara University School of Medicine (MUSM) Urology Department between January 2006 and June 2010 are enrolled in this study. The charts of these patients were reviewed retrospectively. Each patient’s preoperative and postoperative IIEF-5 scores and sexual functions, Marmara University Post Prostatectomy Incontinence Detection Tool score and continence status, preoperative and postoperative complications, demographic data, pathology results, surgical techniques, the PSA follow-up, functional results and adjuvan therapies were recorded and analyzed. Statistical analysis was performed with SPSS 15.0 Results A total of 104 patients were evaluated in this study. The mean age was found to be 61.83 ± 5.6. The mean primary Gleason grade, mean secondary Gleason grade and mean Gleason score was found to be 3.15 ±0.413, 3.28 ±0.472 and 6.43 ±0.66, respectively. The mean percentage of tumor positive biopsy cores was found to be 33.8 ± 26.1 (3.84 – 100). Preoperatively, only 22 patients (22.9 %) had no erectile dysfunction. The mean postoperative IIEF-5 scores of the nerve-sparing RRP patients pre-operatively and at 1st, 3rd and 12th months were found to be 17.66 ± 5.61, 2.06 ± 1.73, 4.1 ± 2.8 and 6 ± 4.45, respectively. The mean postoperative IIEF-5 scores of the non-nerve-sparing RRP patients at 1, 3 and 12 months were found to be 17.28 ± 5.3, 2.04 ± 1.9, 3.24 ± 2.19 and 3.45 ± 2.54, respectively. Blood iv transfusion rate was 10.8 %. The rates of the bilateral and unilateral nerve sparing operation were 64.4% and 10%, respectively. Positive surgical margin was present in 7.77 % of patients (n=8). The positive surgical margin rate was found to be the highest in T4 stage patients (n=4; %50). Adjuvant therapies were only used in patients with one of the following criteria; patologic stage T4, positive lymph nodes, a Gleason grade 5, failure of local control, a high PSA value at the first month of postoperative period. Nerve sparing RRP patients found to be more successful in achieving continence. Nerve sparing groups’ mean incontince scores at 3rd and 12th months were found to be 3.08 and 1.97, respectively; whereas the same scores of non-nerve-sparing group was found to be 4.27 and 3. Conclusion Today radical retropubic prostatectomy stil preserves its current position for localized prostate cancer and is a surgical procedure to be done in experienced hands. Improvement in functional results seems to be faster and more successful in nerve-sparing surgery. Radical retropubic prostatectomy, functional results, incontinence, erectile dysfunction, complications
Keywords: Tıp; Üroloji