Kağıt-mürekkep seçim kriterlerinin basılabilirlik açısından saptanması - Özcan, Arif (My University, 2007)
Hızla geliştirilen teknoloji matbaacılık tekniklerinde makine, malzeme, kalıp ve kalite kontrol unsurlarına da etki etmiştir. Son on yılda, kalıp yüzeyinde filmsiz görüntü oluşturma, baskının ve basılı ürünün kalite kontrolünün bilgisayarla yapılması, hibrid ve nanoteknoloji mürekkeplerin, ısıya dayanıklı ve hassas kağıtların üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmeler yeni kavramları ve araştırma konularını da paralelinde getirmiştir. Bu kavramların en bilineni basılabilirliktir. Basılı ürünün standartlara uygun kabul edilebilir nitelikte olması, kağıt ve mürekkep ikilisinin doğru seçilmesine, baskı makinasında optimum şartlarda biraraya getirilerek sorunsuz akışının sağlanmasına bağlıdır. Basılabilirlik parametrelerinin zaman, emek ve maddi kayıpların önlenebilmesi için gelişmeler çerçevesinde tespit edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Çalışmada kağıt ve mürekkebe ait optimum basılabilirlik parametrelerinin tespiti hedeflenmiştir. Tezde basılabilirlik kavramının açıklaması yapıldı. Basılı ürünlerde en çok kullanılan yüzeyi pürüzlü beyaz, esmer baskı kağıtları ve ithal kuşelenmiş kağıtların görüntü kalitesine ve seçim kriterlerine etki eden bütün testleri baskısız halde yapılarak basılabilirlik parametreleri tespit edildi. Ayrıca mürekkebin de yerli üretilen bir tanesinin mineral ve bitkisel yağ esaslı iki cinsi seçilerek, görüntü kalitesine etki eden baskı öncesi ve sonrası testleri yapılarak mürekkebe ait basılabilirlik parametreleri de tespit edildi.Yapılan test baskıları sonucu: - Kuşelenmiş yüzeyi pürüzsüz kağıtlarda optimum tram sıklığının 70 lpc, yüzeyi pürüzlü I. Hamur ve III. Hamur kağıtlarda 54-60 lpc olduğu,- Yüzeyi pürüzlü kağıtlarda nokta kazancı ile yatay ve dikey yayılmanın yüzeyi düzgün kağıtlara oranla daha fazla olduğu,- Kuşelenmiş kağıtların yüzeyi pürüzlü kağıtlara oranla daha geniş renk evreni verdiği, - Bitkisel yağ bazlı mürekkeplerin mineral yağ bazlı mürekkeplere göre basılı yüzey görüntülerinin daha parlak olduğu,- CtP ile konvansiyonel kalıplarla yapılan baskılar arasında kalite farkı olmadığı tespit edilmiştir.

DETERMINATION OF PAPER-INK SELECTION PARAMETERS WITH REGARD TO PRINTABILITY Rapidly developed technology has also affected the machine, material, plate and quality control parameters in the printing techniques. In the last ten years, the production of image without film at the surface of plate, the production and quality control of printing and printed products with computers, hybrid and nanotechnology inks, the production of heat-resistant inks and papers have been realized. These advances have introduced new terms and new subjects for investigation in the printing sector. One of these developments is in printability. Having a printed product which has an acceptable quality and which conforms to the standards depends on the correct selection of paper-ink factors and non-problematic running of printing machines by using the ink and paper in under optimum conditions. To prevent the time, labour and materialistic losses, the printability parameters have to be determined. The aim of the present study is to determine the optimum printability parameters related to paper and ink.Printability is explained in the present thesis. The printability parameters were identified by performing all tests affecting the choice of paper and the appearance of the commonly used porous white, dark substrates and imported varnished paper. In addition, the printability parameters affecting the quality of the appearance following the pre-printing and post-printing were identified for mineral based and vegetable oil based, ink produced in Turkey.The findings are - The optimum tram density is 70 lpc in coated and 54-60 lpc in uncoated papers,- The dot gain and the horizontal and vertical diffusion in uncoated papers is more than coated papers,- The coated papers give wider colour gamut compared to the uncoated papers, - The printed surface images of vegetable oil based inks are more glossy compared to mineral oil based inks, - There is no quality difference between the prints produced out with CtP and conventional plates
Keywords: Basım Mürekkepleri; Baskı Kalitesi; Kağıt Testleri; Kağıt-Mürekkep Seçimi; Matbaacılık; Mürekkep Testleri