Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesi Emiryakup köyü Kırım-Tatar ağzı metinler ve çekim ekleri incelemesi - Tuncel, Riza (My University, 2018)
Bu çalışmada, Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesi Emiryakup köyünde konuşulan Kırım Tatar Türkçesi ağzının çekim ekleri belirlenmiş ve bu ekler, karşılaştırmaya imkân sağlayacak şekilde tarihî Türk yazı dilleri ve çağdaş Türk lehçelerindeki ekler ile birlikte verilmiştir.Çalışmamız, ''Giriş'', ''Çekim Eki İncelemesi'', ''Sonuç'' ve ''Metinler'' bölümlerinden oluşmaktadır. “Giriş” bölümünde, Kırım Tatar Türkleri ve dilleri ile Emiryakup köyünün tarihi ve etnik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Çekim Eki İncelemesi” bölümünde, öncelikle çekim ekleri ve alt türleri tanımlanmış ve Emiryakup köyünde konuşulan Kırım Tatar Türkçesi ağzının çekim ekleri derlenip yazıya aktarılan metinler ışığında tespit edilmiştir. “Sonuç” bölümünde, Emiryakup köyü Kırım Tatar Türkçesi ağzının çekim ekleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yaptığımız çalışma neticesinde Emiryakup köyünde konuşulan Kırım Tatar Türkçesi ağzının çekim ekleri ortaya konularak literatüre kazandırılmıştır. “Metinler” bölümünde, çalışma konusuna kaynak oluşturabilecek nitelik arz eden 10 metin, çevriyazı işaretleri kullanılarak yazıya aktarılmıştır.

In this study, the affixional suffixes of the dialect of Emiryakup village located in Hayrabolu district of Tekirdağ have been determined. These suffixes are presented in a way that allows comparision with the suffixes of Historical Turkish Dialects and Contemporary Turkish Dialects. This study consists of ''Introduction'', ''Inflexional Suffix Research (Investigation)'', ''Conclusion'' and ''Texts'' sections. In the ''Introduction'' section, information about Crimean Tatar Turks and their languages and Emiryakup Village's history and its ethnical structure are given.In the ''Inflexional Suffix Research (Investigation)'' section, firstly, inflexional suffixes and its subcategories are identified and in the light of the compiled and transcribed texts, the inflexional suffixes of Emiryakup Crimean Tatar Village's dialect are identified. In the '' Conclusion'' section, general avaluation has been made about the inflexional suffixes of Emiryakup Crimean Tatar Village's dialect. At the end of our study, the inflexional suffixes of dialect of the Emiryakup Crimean Tatar village will be presented and contributed to the field of Turkish Linguistics.In the section ''Text'', 10 texts having major source characteristics for the study are adapted to the writing by using translation-writing signs.
Keywords: ''Inflexional Suffix Research''; Ağız; Crimean Tatar Turkish; Çekim Eki İncelemesi; Dialect; Dialects; Emiryakup Köyü; Emiryakup Village; Hayrabolu (Tekirdağ, Turkey); Hayrabolu (Tekirdağ, Türkiye); Kırım Tatar Türkçesi; Lehçe; Lehçeler; Turkish language; Türk dili