Klinik öncesi ve klinik dönem tıp fakültesi öğrencilerinin bilişsel duygu düzenleme stratejileri, psikolojik dayanıklılık ve duygusal iyi oluşları arasındaki ilişki - Yurtsever Gürkan, Şeyda (My University, 2025)
Amaç: Tıp fakültesi öğrencilerinin yaşadığı zorlayıcı duygusal deneyimlerin, bilişsel duygu düzenleme stratejileri (BDD) ve psikolojik dayanıklılıklarının (PD) duygusal iyi oluşları (DİO) üzerindeki etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karma yöntemle tasarlanan ve 210 tıp öğrencisinin katılımıyla yürütülen bu çalışmada nitel veriler 27 gönüllü katılımcıyla yapılan birebir görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Çalışmanın nicel verileri; “Öğrencilerin Günlük Yaşamda Karşılaştıkları Zorlukları Belirleme Anketi”, “Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği”, “Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği” ve “Duygusal İyi Oluş Ölçeği” ile toplanmış; BDD stratejileriyle DİO arasındaki ilişkide PD’nin aracılık etkisini belirlemek için Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kullanılmıştır. Nitel verilerin tematik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Nitel verilerin analizinden elde edilen bulgular tıp fakültesi öğrencilerinde duygusal zorluk yaratan deneyimler ve duygular, duygu düzenleme stratejileri, PD ve DİO’ya dair görüşler başlıkları ve temaları altında toplanmıştır. Aracılık etkisine ilişkin YEM sonuçları, uyumlu BDD stratejilerinin iki alt ölçeği (plana yeniden odaklanma; β=0.088, p=0.011 ve pozitif yeniden gözden geçirme; β=0.175, p<0.001) ile DİO arasındaki ilişkiye PD’nin “kendini adama” alt ölçeğinin aracılık ettiğini göstermiştir. Sonuç: Bu tezde tıp öğrencilerinin eğitimle ilişkili, mesleki ve sosyo-kültürel alanda çeşitli zorlayıcı deneyimler yaşadığı, bunlarla baş etmek için bilişsel, duyuşsal düzenleme, içsel/ dışsal yönelik/ destek arama ve davranışsal düzenleme gibi stratejilere başvurduğu; bunların PD ve DİO durumları üzerinde etkiye sahip olduğu görülmüştür. Yine uyumlu BDD ile DİO arasındaki ilişkide PD aracılık etkisi gösterilmiştir. Elde edilen bu bulgular öğrencilerin DİO durumlarına ilişkin planlama ve rehberlikte tıp fakültelerine kanıtlar sunabilecek niteliktedir.

Objective: In this thesis, it was aimed to reveal the effects of challenging emotional experiences, cognitive emotion regulation (CER) strategies and psychological resilience (PR) on emotional well-being (EWB) of medical students. Materials and Methods: In this mixed-method study, which was conducted with the participation of 210 medical students, qualitative data were collected through one-to-one interviews with 27 volunteer participants. Quantitative data were collected with the “Questionnaire for Determining the Challenges Students Face in Daily Life”, “Cognitive Emotion Regulation Scale”, “Psychological Hardiness Scale” and “Emotional Well-Being Scale”; Structural Equation Modeling (SEM) was used to determine the mediating effect of PR in the relationship between (CER) strategies and EWB. Thematic analysis of qualitative data was conducted. Results: The findings obtained from the analysis of qualitative data were grouped under the headings and themes of experiences and emotions that create emotional difficulties in medical students, emotion regulation strategies, and views on PR and EWB. SEM results regarding the mediation effect showed that the relationship between two subscales of adaptive CER strategies (refocusing on the plan; β=0.088, p=0.011 and positive reappraisal; β=0.175, p<0.001) and EWB was mediated by the “commitment” subscale of PR. Conclusion: In this thesis, it has been observed that medical students have various challenging experiences in educational, professional and socio-cultural areas, and that they resort to strategies such as cognitive, affective regulation, intrinsic/ extrinsic orientation/ support seeking and behavioral regulation to cope with them; and that these have an effect on their PR and EWB states. Again, the mediation effect of PR was shown in the relationship between adaptive CER and EWB. These findings can provide evidence for medical schools in planning and guidance regarding students status.
The relationship between cognitive emotion regulation strategies, psychological resilience and emotional well-being of pre-clinical and clinical medical students
Keywords: bilişsel duygu düzenleme; Challenging emotional experiences in medical students; cognitive emotion regulation strategies; duygusal iyi oluş; Education; Eğitim; emotional well-being; Medical education; psikolojik dayanıklılık; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; psychological resilience; Tıp eğitimi; Turkey; Türkiye; zorlayıcı deneyimler