Forms at play : experiments in anthropological writings - Şimşek, Muhammed Berkan (My University, 2021)
Anlatı ve biçim, antropolojinin doğal öğeleridir. Antropolojinin hikâye anlatıcılığıyla olan yakın ilişkisiyle bağlantılı olarak anlatı ve biçim sorunu her zaman için önemli ve temel bir tartışma noktası olmuştur. Dolayısıyla etnografik kayıtları ve vaka çalışmalarını içeren ifadeye dayalı metinlerde biçim ve tarz da ciddi şekilde değişkenlik gösterir. Bu durum, genellikle kurgusal edebiyatta rastlanan hipermetin ya da doğrusal olmayan anlatılar gibi belirli deneysel eğilimlerin, içeriği doğru bir şekilde ve tam olarak yansıtabilmek adına alışılageldik uygulamalardan daha fazlasını gerek duyan akademik antropolojik çalışmalarda da karşımıza çıkmasına yol açar. Bu deneysel eğilimleri tespit edip tanımlamak yalnızca konuyla ilgili süregelen tartışmalar için bir kaynak oluşturmakla kalmayıp, akademik çalışmaların anlatı ve biçimine dair de yeni ve özgün bir perspektif sağlayabilecektir.Bu tez, yakın zamanda yayımlanan belirli antropolojik çalışmaların anlatı ve biçim bakımından kurgusal yapıtlarla benzerlik göstererek deneysel bir yaklaşım izlediklerini öne sürmektedir. Deneysellik ve antropoloji yazınındaki güncel yönelimleri derinlemesine inceleyebilmek adına seçilen iki eser, bu çalışma kapsamında tartışılacaktır: Annemarie Mol’un yazdığı The Body Multiple: Oncology in Medical Practice ile Ana Lowenhaupt Tsing’in The Mushroom at the End of the World isimli kitabı. Yapılan incelemeyle birlikte bu çalışma, kurgu ile kurgudışı yazın arasındaki interaktif bağı ortaya koyarak mevcut akademik çalışmalardaki deneysel anlatı ve biçimleri de açığa çıkaracaktır.

Narrative and form are intrinsic parts of anthropology. Due in part to anthropology’s close relation with storytelling, the problem of narrative and form has always been one of the most relevant and prominent points of debate. When a study includes a story-focused approach, such as an ethnographic recount or a case study, reliance on the narration and other writing elements is included but not limited to form and style increases dramatically. This causes the use of experimental inclinations that can be fundamentally encountered in fictive literature, such as hypertexts or non- linearity, in anthropological studies on the occasion that the content requires to exceed the orthodox practices. Tracing and identifying these experimental inclinations would contribute to the ongoing arguments on the issue, as well as providing a fresh and original perspective towards the narrative and form of academic works in general.This thesis argues that specific recent anthropological studies show an experimental tendency with their narrative and form in a similar way with the fictional works that embrace an experimental approach. In order to analyze the experimentalism and the current shifts in anthropological writing in depth, two works that reflect the aforementioned tendencies have been selected: The Body Multiple: Oncology in Medical Practice by Annemarie Mol and The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins by Anna Tsing Lowenhaupt. By reviewing these works, this study will prove the interactive relation with fiction and non-fiction, as well as illuminating the change towards an experimental narrative and form in the current academic works.
Keywords: anlatı; anthropology; antropoloji experimental writing; biçim; Culture; deneysellik; form; Kültür; narrative; Social sciences; Sosyal bilimler