İRAN İSLAM DEVRİMİ’NE DAİR TANIMLAMALAR/KAVRAMSALLAŞTIRMALAR: 1978-1990 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE’DE YAYIMLANAN İSLAMİ DERGİLER ÜZERİNE BİR İNCELEME - (:unkn) unknown (My University, 2019)
1979’da gerçekleşen İran İslam Devrim, bölge ülkeleri üzerinde olduğu kadar yakınkomşusu olan Türkiye üzerinde de önemli etkilere neden olmuştur. Özellikle bölgedekive Türkiye’deki İslami duyarlılığa sahip olan gruplarda ciddi etkileşimlere zeminhazırlamıştır.Bu çalışmada İran’da gerçekleşen devrimin Türkiye’deki İslami yayınlar üzerindekietkisi tahlil edilmiştir. 1978-1990 yılları arasında Türkiye’deki İslami gruplar tarafındanneşredilen dergilerde devrimin hangi ifadeler ile tanımlandığı/kavramsallaştırıldığı,devrimin hangi kimlikler üzerinden aktarıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmakapsamına dahil edilen dergiler içerik analizi yöntemi ile taranarak devrimi konu edinenhaber ve makale metinleri saptanmış, söz konusu metinlerde devrimin hangi kavramlarüzerinden okurlara aktarıldığı ortaya konmuştur. Toplam 29 dergide yer verilenhaber/makale metinlerinde yazar ve dergilerin devrime ilişkin yaklaşımları vetanımlamaları üzerinde durularak devrimin Türkiye’deki yayın organlarınca nasılalgılandığının çerçevesi çizilmiştir.Çalışma kapsamındaki metinlerde devrime ilişkin “İran Devrimi”, “İran İslamDevrimi”, “Humeyni Devrimi”, “İran Hadisesi” gibi tanımlamaların yapıldığıbelirlenmiş olup metin içerikleri çözümlenirken de sıralanan tanımlamaların hangibağlamlarda yapıldığı üzerinde ayrıca durulmuştur.

Iranian Islamic Revolution in 1979 has caused a significant impact on the countries of the region as much as in Turkey. This effect has led to serious interactions on the Islamic groups in the countries of the region and Turkey. This study analyzed the impact of the Iranian Islamic revolution on Turkish Islamic group's publications. This study focuses on which expressions are defined/conceptualized and on which identities of the revolution are transferred by the publicators between 1978-1990 in Turkey. The journals covered in the study were searched by the content analysis method. News and article texts about the revolution were determined. In these texts, the concepts about the revolution transferred to the readers were exposed. In the news and article texts of 29 different journals, the approaches and definitions of authors and journals related to the revolution have been highlighted. The study defines the perception of the publisher in Turkey about the revolution. In the study, definitions such as "Iranian Revolution”, "Iranian Islamic Revolution”, "Revolution of Khomeini " and "Iranian Incident” were determined and analyzed in the text contents. In the analysis of the text contents, it is also emphasized in which contexts the definitions are made.
THE DEFINITIONS/CONCEPTUALIZATIONS ABOUT IRANIAN ISLAMIC REVOLUTION: AN INVESTIGATION OF ISLAMIC MAGAZINES PUBLICATIONS IN TURKEY BETWEEN 1978-1990
Keywords: Kültürel Çalışmalar