Finansal krizler ve hedge fonların finansal krizlerdeki rolü - Vural, Yıldırım (My University, 2009)
Hedge Fonlar, Finansal Krizler, Finansal, Globalizasyon, Sermaye Hareketleri. ÖZET 20. Yüzyılın son çeyreğinde uluslararası finansal sistemde, önceki döneme göre önemli değişim ve gelişmeler yaşamıştır. Serbestleşme (deregulation), liberalizasyon, mal ve sermaye akımlarının uluslararasılaşması, finansal araç ve işlemlerdeki yenilikler, bilgi- iletişim teknolojisindeki gelişmeler ve artan rekabet sonucunda uluslararası finansal piyasalar büyük bir derinlik kazanmışlardır. Bu bağlamda, kısa süreli sermaye hareketlerinin meydana getirdiği büyük fon birikimi ve büyük işlem hacminin gelişmekte olan ülke piyasalarına anlık giriş çıkışlar yapabiliyor olması, sorun kaynağı olabilmektedir Bu giriş ve çıkışlar ilgili ülke piyasalarında büyük dalgalanmalar meydana getirmekte, bu dalgalanmalar finansal krizlerin başlatıcısı da olabilmektedir. Nitekim 1992 ERM krizini, 1994-1995 Latin Amerika finansal krizlerini, 1997 Güneydoğu Asya ve Rusya krizlerini kısa süreli sermaye hareketlerinin tetiklediği konusu yaygın olarak tartışılmıştır. Günümüzde, alternatif yatırım araçlarından biri olan hedge fonlar, uluslararası finansal piyasalarda önemli oyunculardan biri haline gelmişlerdir. Hedge fonlar, 1990’lı yıllardan itibaren hem aktif büyüklüğü, hem de hedge fon sayısı olarak hızla büyümüştür. Hedge fonların kullanmış oldukları yatırım stratejileri ve uygulanan bu stratejilerden kaynaklanan risk olasılıkları nedeniyle hedge fonlar; küresel finans piyasalarının işleyişi üzerinde önemli bir etkileme gücüne sahip olmuşlardır. Bunun bir sonucu olarak hedge fonlar, sık sık, finansal krizlerin oluşumunda yer alan etmenlerden biri olarak görülmüşlerdir. nancial Crises, Capital Flows, Hedge Funds, Financial Globalization.

Comparing previous periods important changes and improvements took place in the last quarter of 20th century.International financial markets became more extensive due to deregulation,liberalization, globalization of goods and capital flows, innovations in financial instruments and operations,improvements in information systems and hightened competition.From this point of view the extensive funds and trading volume generated by the short term capital flows which are able to input and output into developing markets might be a source of problems.This inputs and outputs can cause fluctuations in related country`s financial markets and as well can be an initiator of the financial crises.As a matter of fact, it is a common discussion whether short term financial movements triggerred 1992 ERM crisis ,1994-1995 Latin America financial crisis and Southeast Asia and Rusia crisis. Nowadays; hedge funds which are one of the alternative investmenet instrument, play an important role in global financial markets.Since 1990’s, hedge funds started to grow, as an active assets and as well as funds. Hedge funds have had an influantial power in operations of global financial market due to strategies They are using and the risk possibilities of those strategies . As a result, hedge funds can be recognized as a one of the factors of financial crisis.
Keywords: Finansal Kriz; Fon_Bankalar ve Bankacılık; Globalizasyon