Fed yapısı ve 2001 sonrası izlediği politikalar ve tarihçesi - Bekar, Gürcan (My University, 2015)
Tarihsel açıdan yaklaşık 250 yıl öncesine kadar giden merkez bankacılığı özellikle son 50-55 yıl içerisinde ciddi bir değişim ve gelişim göstermiştir. Bu değişimde dünyanın yaşamış olduğu ilk büyük ekonomik kriz olan Büyük Bunalım ve daha sonrasında yaşanan çok sayıda iktisadi kriz etkili olmuştur. Amerika’da bankacılık alanında yaşanan ve iktisadi hayatın kanıksanmış bir niteliği haline gelmiş olan iflaslara bir çözüm olarak kurulan Amerikan Merkez Bankası FED günün şartlarına bağlı olarak gelişim ve değişim göstermiştir. Bu bağlamda zaman içerisinde finansal sistemin istikrarını koruma görevini üstlenmiştir. FED kendisine verilen bu hedeflere ulaşmak için kullandığı para politikalarında zamanla büyük bir değişim geçirmiştir. FED’in ilk yıllarında en önemli para politikası aracı olan kanuni karşılıklar politikası, önemini kaybederken FED’in deneyimlerinin bir ürünü olarak ortaya çıkan açık piyasa işlemleri bugün en önemli para politikası aracı olmuştur. Bu çalışmanın amacı FED ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2000’li yıllarda uygulanan para politikalarının karşılaştırılmasıdır. Bu bağlamda FED ve TCMB tarafından uygulanan politikalar ve etkileri incelenmiştir. Merkez Bankası, Federal Rezerv Bankası, Para Politikası.

Central banking dating back nearly 250 years especially showed a significant change and development in the last 50-55 years. Great Depression which is the first major economic crisis and the more numerous economic crises have been effective in this change. The FED (Federal Reserve System) in the US, founded as a solution for the bankruptcies lived and accepted as a characteristic of economical life in banking sector, has added new objectives to its beginning ones as time passed. In this context, over time it has take on the task of protecting the stability of the financial system. The monetar policies that used by FED have undergone a major change over time to achieve these targets. “The Open Market Operations”, come on the screen as a result of FED’s experiences, has become the most important monetary policy tool, while the policy of Reserves Requirement, the most important monetary policy tool of FED in the early years, has lost its importance. The purpose of this study is to compare monetary policies performed by the FED and the Central Bank of Turkey (CBT) in the 2000s. In this context, the policies adopted by the FED and CBT and their effects have been investigated. Key words: Central Bank, Federal Reserve Bank, Monetary Policy.
Keywords: Bankacılık; Federal Rezerv Bankası; Merkez Bankası; Para politikası