Hafız Esad'ın Türkmen politikası - İnci, Emrah (My University, 2019)
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Fransızların 1946 yılına kadar işgal ettiği Suriye’de bağımsızlıktan kısa süre sonra başlayan darbeler silsilesi; 1963’te Baas Partisi’nin güçlenerek iktidara gelmesiyle sonuçlanmıştır. 1970’de askeri darbeyle iktidarı ele geçiren Hafız Esad, ülkeyi dışa kapalı hale getirmiş farklı etnik grupları Araplaştırma politikası izlemiştir. Türkmenlerin etnik mensubiyetleri ve Sünni olmaları önemli bir sorun oluşturmuştur. Toprak reformuyla Türkmenlerin sahip oldukları araziler ellerinden alınmış, kamuda çalışmaları ve ekonomik kaynaklara erişimleri kısıtlanmıştır. İlaveten Hatay meselesi, su sorunu ve PKK’ya verilen destek Esad döneminde Türkiye ile Suriye ilişkilerini gerginleştirmiştir. Bu çalışmada sözlü kaynaklara dayanarak Hafız Esad’ın Türkmenlere karşı izlediği sosyo-kültürel ve ekonomik politikalar analiz edilmiş, bunun karşısında Suriye’de yaşayan Türkmen toplumun kültürel tavırları incelenmiştir.

A series of coups that began shortly after independence in Syria, which had been occupied by France until 1946, resulted in the ascension of the Baath Party to the power. Hafiz Assad, who seized power in a military coup in 1970, ruled the country for nearly three decades and pursued a policy of Arabizing different ethnic groups. The ethnicity of Turkmens and their Sunni background became a contested issue. With the land reform, most of the lands owned by the Turkmens were taken away, their access to public employment and cultural resources were restricted. Aside from these, Hatay issue, water issue and the support for the PKK have strained relations between Syria and Turkey during the Assad era. In this study, based on oral sources we examine the socio-cultural and economic policies of Hafez Assad against the Turkmens and the cultural responses of the Turkmen society during this period.
Keywords: Hafez al-Assad; Hafız Esad; Middle East; Milliyetçilik; Nationalism; Orta Doğu; Orta Doğu Turkmens; Suriye; Syria; Turkmen; Türkmenler