Disiplin cezalarına karşı başvuru yolları - Göçgün, Muhammed (My University, 2012)
Çalışmada ilk olarak, disiplin hukukunun kapsamı ele alınmış; disiplin hukukuna egemen olan ilkeler ile yürürlükte olan bazı disiplin cezaları incelenmiştir. Bu incelemede 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu esas alınmış olmakla birlikte, kamu görevlilerine verilecek disiplin cezalarına ilişkin düzenlemeler içeren diğer kanun ve yönetmelikler de dikkate alınmıştır. Sonraki bölümde, kamu görevlilerine verilen disiplin cezalarına karşı başvuru yolları gösterilmiş ve idari başvuru yolu olarak itiraz yolu incelenmiştir. Bu bölümde, itiraz usulü ayrıntılı olarak anlatılmış ve itiraz yolu öngörülmeyen disiplin cezalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur. Son olarak da 2010 Anayasa değişikliklerinin ardından yargı yolu açılan disiplin cezaları da dikkate alınarak, disiplin cezalarına karşı başvurulacak yargısal yollar üzerinde durulmuştur. Yargısal yol olarak ise; idari yargıdaki dava türleri olan iptal ve tam yargı davaları, Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvuru incelenmiştir.

In this thesis, primarily, the range of disciplinary law with the ruling principles of and several disciplinary punishments in force within, is examined. While, in the study, the focused law is The Civil Servant Law of No. 657, other laws and regulations dealing with disciplinary punishments with regard to public officials are considered, too. In the second chapter, the remedies available against the disciplinary punishments imposed on public officials are put forth and the way of objection as an administrative remedy is examined. In the chapter, objection procedure is investigated in detail and some assessments are made about some disciplinary punishments lacking this remedy or way of objection. Finally, taking account of the disciplinary punishments that judicially reviewable after the constitutional amendments of 2010, the judicial remedies available against disciplinary punishments are emphasized. The action for nullity and the full remedy action, personal application to the Constitutional Court personal application to the European Court of Human Rights are examined as judicial remedies in administrative law.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Kamu Hukuku