Bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı grupla psikolojik danışma uygulamasının 8. sınıf öğrencilerinin sınav kaygısına etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı grupla psikolojik danışmanın öğrencilerin sınav kaygısı düzeylerini azaltmada etkili olup olmadığını incelemektir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma İstanbul ilinde bir ortaokulda öğrenim gören öğrenciler üzerinde yürütülmüştür. Araştımanın deney grubu ve kontrol grubu, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden öğrenciler içerisinden yansız atamayla seçilen 15'er öğrenci ile oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Friedben Sınav Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. 15 kişilik deney grubuna yaklaşık 90 dakika süren sekiz oturumluk bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı grupla psikolojik danışma uygulanırken; kontrol grubunda ise herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Deney ve kontrol grubunun sınav kaygısı ölçeği ön testlerinden ve son testlerinden almış oldukları puanların anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere non-parametrik Mann Whitney-U testi yapılmıştır. Deney ve kontrol grubunun sınav kaygısı son test puanlarının ön test puanlarına göre anlamlı bir şekilde azalıp azalmadığını belirlemek için non-parametrik Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler Testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda bilişsel davranışçı yaklaşıma dayalı grupla psikolojik danışma yaklaşımının, öğrencilerin sınav kaygısını düşürmede etkili olduğu bulunmuştur.

The purpose of the study is to examine whether cognitive-behavioral theraphy (CBT) delivered in the group format, reduces test anxiety level of students. Pre-test and post-test control group quasi-experimental design was used as a method in the study. Research group was composed of 8th grade students attending an Elementary School in the city of Istanbul. The experimental group consisted of 15 participants and control group also consisted of 15 participants. Groups were randomly assigned as experimental or control groups. Friedben test anxiety scale was used as an instrument to measure the test anxiety levels. Eight-session group counseling which utilizes CBT, which lasted approximately 90 minute was applied to experimental group, wheras any application was not made for control group. Mann-Withney U test was used to analyse the data obtained to compare the pre-test and post-test scores of experimental and control groups. Wilcoxon signedrank test was used to analyse the data obtained to compare the pre-test and post-test scores of experimental groups. The results of the study show that CBT delivered in the group format was effective in reducing test anxiety levels of students.
The effect of cognitive-behavioral group counseling on test anxiety of eight-grade elementary school students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Psikoloji