Osmanlı Basınında Kadın Temsili:_x000D_ Hanımlara Mahsus Gazete Üzerinden_x000D_ Bir Değerlendirme - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Çalışmada, XIX. yüzyılda Osmanlı’da yayın hayatına başlayan ve hembasın tarihi hem de kadın kimliği açısından önemli bir yere sahip olanHanımlara Mahsus Gazete’deki haberlerde kadının ne şekilde temsiledildiği sorusuna cevap aranmıştır. Dergide haberler; dâhili havadis vehârici havadis başlıkları altında yer almaktadır. Dâhili havadis başlığıaltında yurt içindeki haberlere yer verilirken, hârici havadisler isebaşka ülkelerle ilgili kısa bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmayla birliktederginin ilk yüz sayısında yer alan dâhili havadislerin tamamı Latinharflerine çevrilmiş, yöntem olarak da nitel içerik analizi tekniği kullanılmıştır.Kadın ve temsil kavramları ile Hall’un temsille ilgili inşacıyaklaşımı üzerinden yol alınan çalışmada yapılan içerik analizisonucunda; iyi kadın, mağdur kadın ve kötü kadın kategorileri içinde,iyi kadın temsilinin ön planda olduğu ve kadınların derginin iyiolarak belirlediği sınıflandırmaya özendirilmeye çalışıldığı görülmüştür.Haberlerdeki iyi kadın imajının kadınla ilgili anlamların dergininiyi olarak belirlediği sınıflandırma dâhilinde inşasına katkı sunduğu düşünülmektedir. Mağdur kadın temsili ikinci sırada yer almaktadır.Haberlerde kötü kadın temsili ise oldukça düşük orandadır ve bu haberlerüzerinden; derginin iyi ve kötü sınıflandırması dâhilinde toplumunbilinçlendirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Dergideki habermetinlerinin, derginin güttüğü topluma faydalı olma gayesiyle çokfazla çelişmediği görülmüştür. Haberlerin sunuluş şeklinden ve verdiğimesajlardan anlaşıldığı üzere, toplumda kadınla ilgili anlamlarınderginin iyi olarak belirlediği sınıflandırma doğrultusunda inşası sözkonusudur.

This study attempts to answer the question of how women were represented_x000D_ in the news in the Hanımlara Mahsus Gazette, which started_x000D_ its publication life in the Ottoman Empire in the 19th century and has_x000D_ an important place in terms of both the history of the press and women’s_x000D_ identity. The magazine publishes its news under two main titles:_x000D_ internal news and external news. While domestic news are included_x000D_ under the title of internal news, external news provide brief information_x000D_ about other countries. This study includes the transcription into_x000D_ the Latin alphabet of all the internal news articles in the first hundred_x000D_ issues of the journal, and it uses the qualitative content analysis_x000D_ technique as a method. As a result of the content analysis carried out_x000D_ in the study, which pivots around the concepts of women and representation_x000D_ and takes Hall’s constructionist approach to representation_x000D_ as its focus, it has been observed that among the categories of “good_x000D_ women”, “victimized women”, and “bad women”, the representation_x000D_ of “good women” is at the forefront and that women are encouraged_x000D_ to emulate this ideal as determined by the magazine. This study supports_x000D_ the conviction that the image of good women in the news contributes_x000D_ to the construction of meanings about women in line with the_x000D_ classification of womanhood determined by the magazine. The representation_x000D_ of victim women takes the second place. The representation_x000D_ of “bad” women in the news is very low, and these news, within the_x000D_ framework of “good” and “bad” women as constructed by the magazine,_x000D_ serve as a means to give certain messages to society. It has been_x000D_ observed that the news texts in the magazine do not contradict too_x000D_ much with the self-claimed aim of being beneficial to society. As can_x000D_ be understood from the way the news are presented and the messages_x000D_ they are meant to give, it is possible to speak of a construction of_x000D_ meaning concerning women in line with the classification determined_x000D_ by the magazine as good.
Representation of Women in the Ottoman Press: An Evaluation on Hanımlara Mahsus Gazette