Hâfız Yahya Soyyiğit’in hayatı, eserleri ve mûsikî anlayışı - Altay, Fatih (My University, 2019)
ÖZETHÂFIZ YAHYA SOYYİĞİT’İN HAYATI, ESERLERİVE MÛSİKÎ ANLAYIŞIHâfız Yahya Soyyiğit (1965-2010 ) Türk Din Mûsikîsinde icraları, besteleri ve kişiliği ile önemli bir sanatkârdır. Babasının Hâfız ve Kur’an Kursu hocası olması, dini mûsikî formlarında cami mûsikîsi bölümünün gelişmesinde etkili olmuştur. Yine tarikat ehli olması Tekke Mûsikîsinde de ehil olmasını sağlamıştır. Genç yaşlarda ney üflemeye ve beste çalışmalarına başlayan Yahya Soyyiğit, imam hatip lisesinde ilk defa ilahi grubu kurmuştur. Yahya Soyyiğit ’in imam hatip okuduğu yıllarda Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarında Türkiye birincilikleri olmuştur. Kur’an okuma tavrı İstanbul tavrı diye bilinen tavırdır. Aynı zamanda iyi bir mevlidhan ve kasidehandır. Çok sayıda dini mûsikî bestesi olan Yahya Soyyiğit, bestelerinde genelde kendi tarikat büyüklerinin güftelerini kullanmıştır.Yahya Soyyiğit, Kur’an tilaveti, besteleri, Neyzenliği ve dini mûsikîsi formlarını icracılığı ile örnek bir mûsikîşinastır. Diğer taraftan sanat adamlığı, kişiliği, terbiyesi ve ahlâkıyla genç nesillere örnek bir karakter bırakmıştır.Hâfız Yahya Soyyiğit’ in hayatı, eserleri ve mûsikî anlayışını araştırdığımız bu çalışmamız altı bölümden müteşekkildir. Kendisinin hayatta olmayışı ve hakkında fazla doküman bulunmadığından dolayı, hayatı ve mûsikî anlayışı hususunda özellikle hakkında yapılan röportajlardan yararlanılmıştır. Yahya Soyyiğit’ in hanendeliğini, sazendeliğini, bestekârlığını ve şahsiyetini ortaya koymaya çalıştığımız bu tezin, gelecek nesillere örneklik teşkil etmesi ümit edilmektedir.

ABSTRACTTHE LİFE OF HAFIZ YAHYA SOYYİĞİT, HİS WORKS AND VİEWS OF MUSICHafız Yahya Soyyiğit (1965-2010) is an important craftsman with his performances, compositions and personality in Turkish Religious Music.The fact that his father was a Hafiz and teacher of Quran courses was instrumental in the development of religious music forms. Also that he is a pious has made it to be competent in Tekke Music. Yahya Soyyiğit, who started play the ney and composing at a young age, established the divine group for the first time in the imam hatip high school.Yahya Soyyiğit 's Imam Hatip High School in the years he spent in the Koran-Quran reading competition Turkey has achieved the first place. His attitude of reading the Qur'an is known as the attitude of Istanbul. He also performs well in the mevlid and eulogium. Yahya Soyyiğit, who composed a large number of religious musical compositions, often used the lyrics of his religious sects in his compositions.Yahya Soyyiğit is an exemplary musician with his chant of Koran, playing ney, compositions, religious music. On the other hand, with his artistry, his personality, his manners and his morality he has been an exemplary character to the younger generations.The study that Hafiz Yahya Soyyigit’s life, works and music are researched consists of six parts. Since he was not alive and there were not too many documents, especially interviews about his life and music understanding were used.It is hoped that this thesis, which we try to reveal the singing, musicianship, composition and personality of Yahya Soyyiğit, will be an example for future generations.
Keywords: Bestekâr; Composer; Execution; Hanende; İcra; Singer; Turkish Religion Music; Türk Din Mûsikîsi; Yahya Soyyiğit