Reklamda cinsiyetin kullanımı - Yıldız, Tuba (My University, 2006)
REKLAMDA CİNSİYETİN KULLANIMI Reklamlarla üretici firma ile tüketiciler arasında iletişim kurulması sağlanmaktadır. Bu iletişimin daha etkili olabilmesi için firmalar reklamlarında kadın ve erkek imgelere yer vermekte ve bu imgelerle mesajlarını hedef kitlelerine aktarmaya çalışmaktadırlar. Reklamı yapılan ürün, hizmet veya markanın farkındalığı reklamlarda sunulan kadın ve erkek imgeler tarafından sağlanmaya çalışılmakta, bu imgeler yoluyla firmalar reklamlarında kadın ve erkeğe uygun görülen toplumsal cinsiyet rollerini ve kalıpyargılarını kullanmaktadırlar. Özellikle son dönemlerde yoğun olarak kadın ve erkek cinselliğinin gizemli, örtülü, ima gibi çeşitli şekillerde reklamlarda yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmada cinsiyet, toplumsal cinsiyet ve cinsellik kavramları açıklanmaya çalışılarak, reklamlarda kullanılan cinsellik ile toplumsal cinsiyet kavramlarının kadın ve erkek imgeler tarafından ne şekilde sunulduğu gerek teorik olarak gerekse son bölümde yapılan reklam çözümlemeleriyle spesifik olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.

USING GENDER IN ADVERTISEMENT Advertisements provide the building of the communication between the producing firm and the consumers. To make this communication more effective, firms give place the female and male imagery in their advertisements and they try to put across theeir messages to the target audience by these imagery. Awareness of the advertised product, service or brand is tried to presented by female and male imagery which take place in the advetisement. In their advertisements firms use the social gender and stereotypes of which are thought suitable for women and men. Especially recently, it is seen that women and men sexuality are intesively used in advertisement in mysterious, implicit and hidden styles. In this study, through explaining the gender, social gender and sexuality concepts, it is aimed to display how sexuality and social gender concepts are presented by female and male imagery in the advertisement, via teorically and in the last part specifically by the advertisement analysis.
Keywords: Cinsiyet Kullanımı, Reklamda; Reklamcılık