Topkapı Sarayı Kütüphanesi revan no: 1972’de kayıtlı Mecmūʿa-İ Eşʿar (vr. 80b-160a) (inceleme- metin) - Belenkuyu, Bekir (My University, 2013)
Bu çalışma, “Topkapı Saray Kütüphanesi Revan 1972” numarada kayıtlı olan mürettep divan şeklinde derlenmiş antoloji niteliğindeki şiir mecmuasının 80b-160a sayfaları arasının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Toplam 405 varak olan mecmuanın bu hazırlanan kısmında 129 adet musammat, 512 adet gazel yer almaktadır. İstinsah tarihi hakkında kesin bir bilginin yer almadığı mecmuada ağırlıklı olarak 16. yüzyıla ait şairlerin şiirleri yer almaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde eserin şekil ve muhteva özellikleri üzerinde durulmuş, ikinci bölümde eserin transkripsiyonlu metni ortaya konulmuştur.

This study is composed of a transcript text which is extracted from the page 80b to 160a of a poem magazine that is compiled in the form of collected divan and registered in “Topkapı Saray Kütüphanesi Revan 1972” and an analysis of this text. In this prepared part of the magazine which is 405 sheets in total, there are 129 pieces of musammat and 512 pieces of gazel. There are mainly the poems of the poets from the 16th century in the magazine which does not bear any certain information about the date of compilation. The study has two parts: The focus is on the work’s characteristics of form and content in the first part, in the second part criticized text of the work is presented.
Keywords: Tarih ve Eleştiri; Türk Edebiyatı