Sosyal bilgiler ders kitaplarında ve öğretmen adaylarının görüşlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının yeri* - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Küresel iklim değişikliğini engellemek için ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarının öğretiminin gerekliliğine önem vermektedir. Bu bağlamda ülkeler bireyleri yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin bilinçlendirmek amacıyla Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler gibi çeşitli dersleri işe koşmaktadırlar. Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersi ders kitaplarında ve öğretmen adaylarının görüşlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının yerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel metodoloji bağlamında durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmada doküman incelemesi veri kaynağını olarak 4 ila 7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitaplarından yararlanılmış ve toplam on öğretmen adayıyla da mülakat yapılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler ders kitaplarında yenilenebilir enerji kaynakları konusunun sınırlı düzeyde yer aldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları tespit edilmiştir.

To prevent climate change, countries pay attention to the necessity of teaching renewable energy resources. In this context, they use some courses like science and social studies to raise awareness of renewable energy resources. Purpose of this study is to elicit the status of renewable energy resources in Turkish social studies textbooks and prospective social studies teachers perceptions. The study was designed with qualitative methodology, specifically case study. To collect the data, social studies (4-7) textbooks and interviews with 10 prospective social studies teachers were employed. The collected data were analyzed with content analysis. The results of the study showed that teaching of renewable energy resources was limited in the textbooks. Besides, it was found that prospective social studies teachers didn t have enough information about renewable energy resources.
The status of renewable energy resources in the Turkish social studies textbooks and prospective teachers perceptions
Keywords: Tarih