Bor Nitrür Partikülleriyle Takviye Edilmiş Vinil Ester Matrisli_x000D_ Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi - KARTAL, İLYAS; BOZTOPRAK, YALÇIN (My University, 2019)
Son yıllarda inorganik partiküllerle takviyelendirilmiş polimer matrisli kompozitler yaygın bir şekildekullanılmaktadır. Yapılan çalışmaların birçoğu, polimer malzemelere inorganik yapıların ilavesiyle elde edilenhibrid malzemeler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, bor nitrür partikül takviyeli vinil ester kompozitmalzemeler üretilmiştir. Matris malzemesi olarak vinil ester reçinesi kullanılmıştır. Takviye malzemesi olarakise ortalama 70 nm boyutlarında olan hegzagonal bor nitrür partikülleri kullanılmıştır. Farklı oranlarda üretilenbor nitrür takviyeli vinil ester kompozit numunelerin çekme dayanımı, eğilme dayanımı, darbe dayanımı, aşınmadayanımı ve sertlik özellikleri incelenmiştir. Test numunelerini hazırlamak için kalıp malzemesi olarak silikontercih edilmiştir. Reaksiyon başlatıcı olarak %50 aktif metil etil keton peroksit, hızlandırıcı olarak ise % 6’lıkkobalt naftalat kullanılmıştır. Partiküllerin homojen dağılımını sağlamak ve topaklanmayı engellemek içinpartikül miktarının 5 katı oranında MEG (mono etilen glikol) ilavesiyle elde edilen karışım, ultrasonik karıştırıcıiçerisinde 30 dakika karıştırılmıştır. Vinil ester reçine içerisine bor nitrür ilavesi işlemine ağırlıkça % 0,5oranından başlanmış ve % 2’ye kadar devam edilmiştir. Elde edilen kompozit malzemenin darbe ve sertlikdeğerlerinde artış görülmüştür. Çekme, % uzama ve eğilme özelliklerinde azalma gözlemlenmiştir. Aşınmamiktarında ise azalma, dolayısıyla aşınma dayanımında artış olduğu görülmüştür.

In recent years inorganic particles reinforced polymer matrix composites have been widely used._x000D_ Many of the studies has focused on hybrid materials obtained by the addition of inorganic structures to polymer_x000D_ materials. In this work, boron nitride particle reinforced vinyl ester composite materials were produced. The_x000D_ vinyl ester resin as matrix material was used. Boron nitride particles having an average size of 70 nm were used_x000D_ as reinforcement material. Tensile strength, flexural strength, impact strength, abrasion strength and hardness of_x000D_ boron nitride reinforced vinyl ester composite specimens produced at different ratios were investigated. Silicone_x000D_ was preferred as a mold material to prepare the test specimens. 50% active methyl ethyl ketone peroxide was_x000D_ used as the reaction initiator and 6% cobalt naphthalate was used as the accelerator. The mixture obtained by_x000D_ adding MEG (mono ethylene glycol) at 5 times the amount of particles to ensure homogeneous distribution of_x000D_ the particles and to prevent agglomeration, was stirred in the ultrasonic mixer for 30 minutes. The addition of_x000D_ boron nitride into the vinyl ester resin was started with 0.5% by weight and continued until 2% by weight._x000D_ Impact and hardness values increased. A decrease in tensile,% elongation and bending properties was observed._x000D_ There was a decrease in the amount of wear and therefore an increase in wear resistance.
Investigation of Mechanical Properties of Vinyl Ester Composites Reinforced With Boron Nitride Particles